Home » Toekomstkunde: gratis lesmateriaal over nu en later

Toekomstkunde: gratis lesmateriaal over nu en later

Ben je op zoek naar een lesvorm waarmee jouw leerlingen nadenken over onze toekomst? Neem dan eens een kijkje bij het lesmateriaal ‘Toekomstkunde’ van het Wereld Natuurfonds. Met dit lesprogramma ontdekken kinderen uit groep 3 tot en met 8 wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst.

Wat is Toekomstkunde?

Toekomstkunde is een lesprogramma van het WNF. Het programma is gericht op de bijdrage die kinderen kunnen leveren aan een betere toekomst. Ook is er een sterke koppeling met de actualiteit. De plasticsoep, (duurzame) kledingproductie, het uitsterven van de bij en de stroperij van neushoorns, het komt allemaal aan bod.

Toekomstkunde is een aanvulling op bestaande vakgebieden zoals natuur en techniek, aardrijkskunde of wereldoriëntatie. Met het gratis lesmateriaal kun je de actualiteit over belangrijke thema’s een plek geven in jouw lesprogramma. Gemiddeld duurt een les dertig minuten.

Welke vaardigheden leren je leerlingen?

Met Toekomstkunde komen vaardigheden zoals samenwerken, meningsvorming, creatief denken, kritisch denken en filosoferen aan bod. Je kunt je als docent aanmelden voor twee verschillende lespakketten:

 

De Toekomstkunde Junior-lessen hebben hetzelfde doel als het Toekomstkunde-aanbod voor groep 5 tot en met 8: kinderen laten ontdekken hoe zij zelf bijdragen aan een betere wereld. De lessen zijn opgebouwd uit kringgesprekken en coöperatieve werkvormen. Het lesmateriaal ontvang je (wekelijks) in jouw mailbox.

Thuisonderwijs

De werkbladen van Toekomstkunde zijn ook geschikt voor het thuisonderwijs. Tijdens de lockdown hebben al tienduizenden ouders gebruikgemaakt van de lessen. Dat materiaal is nog steeds gratis beschikbaar.

Verder lezen

Wil je meer weten over duurzaamheid in de les? Lees ook deze artikelen op Onderwijs van Morgen:

 

Hoe werk jij samen met je leerlingen aan duurzaamheid? Deel je ervaring en tips met ons via het reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk
staand vergaderen

8 tips: Anders vergaderen

Sluipt de sleur soms stiekem in jullie vergaderingen? Werken jullie altijd maar routinematig de agenda af? Doe nieuwe inspiratie op met deze tips om anders te vergaderen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.