Home » Big Improvement Day 2021: onderwijs van de toekomst

Big Improvement Day 2021: onderwijs van de toekomst

Op 19 mei vond de nieuwe editie van de meest positieve dag van het jaar plaats: de Big Improvement Day 2021 (BID). BID is de positieve tegenhanger van Prinsjesdag, waarbij wordt stilgestaan bij wat goed gaat en hoe het nog beter kan. Dit jaar was er veel aandacht voor het onderwijs en de coronacrisis. En de twaalf genomineerden voor Leraar van het Jaar kwamen als ambassadeurs van het onderwijs aan het woord. In dit artikel lees je een korte samenvatting van die dag.

Onderwijs van de toekomst

Fatma Koser Kaya, wethouder van Onderwijs en Economie in de gemeente Amersfoort, opende het programma met het thema ‘Onderwijs van de toekomst’. Volgens Fatma is het van groot belang dat leerlingen met allerlei achtergronden elkaar ontmoeten, om zo van elkaar te leren. Ook is de wethouder een groot voorstander van het creëren van gelijke kansen. Ongeacht de achtergrond of het inkomen van ouders.

Tijd te kort voor nieuwe manier van leren

Het mag geen nieuws zijn dat leraren tijd te kort komen. Als docent ben je vandaag de dag veel tijd kwijt aan overmatig toetsen en het verzamelen van data. Tijd die leerkrachten liever besteden aan het observeren van elkaars lessen om het onderwijs te verbeteren. Zo kunnen ze samen lessen vormgeven en op inhoud bijschaven. ‘Om deze nieuwe manier van leren te ontwikkelen, zijn er dus meer leerkrachten nodig,’ aldus Fatma.

Oproep aan het kabinet

In deze moeilijke tijden heeft de onderwijsbranche laten zien hoe weerbaar en initiatiefrijk ze is. Volgens Fatma is alles op alles gezet om de gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken. Veel leerlingen dreigen een achterstand op te lopen.

‘Deze periode heeft ons nieuwe inzichten gegeven. En werkte soms als een vergrootglas voor dingen die we voorheen misschien onvoldoende scherp zagen. We hebben daarnaast ook bevestiging gekregen. Bevestiging dat het onderwijs ongekend veerkrachtig en inventief is. In tijden van crisis, maar ook daarbuiten.’

Ze eindigt dan ook met een oproep: ‘Laten we dat vermogen belonen. En onze leerkrachten meer ruimte geven zodat zij lessen kunnen vormgeven die aansluiten bij de talenten en behoeften van hun leerlingen.’

Beste leraren van het jaar 2021

Tijdens de Big Improvement Day komen de genomineerden voor Leraar van het Jaar aan het woord over het onderwijs. Deze twaalf komen uit het primair, voortgezet en speciaal onderwijs, en het mbo en zijn allen genomineerd door hun eigen leerlingen. Vanaf hun nominatie tot aan de verkiezingen zijn zij ambassadeurs van het onderwijs. De leerkrachten en docenten kregen allemaal één vraag voorgeschoteld: ‘Wat zou je andere leraren willen meegeven?’

Angela Esajas, docent in het basisonderwijs, antwoordt: ‘Ik vind dat je als leerkracht een pact hebt gemaakt om te zorgen voor het beste onderwijs. Als er scholen zijn die het moeilijk hebben, op welke manier dan ook, dan vind ik dat je als leerkracht juist daar moet zijn. Denk altijd na over waar je jouw kracht het beste kunt inzetten.’  Ismail Aghzanay, docent in het vo, geeft als boodschap mee: ‘Blijf dicht bij jezelf. Werk vanuit je hart en wees er voor je leerlingen. Dan bereik je het meest.’

Stuk voor stuk mogen de docenten zich ambassadeur van het onderwijs noemen. Deze twaalf leerkrachten zullen nog lang herinnerd worden door hun leerlingen. Gefeliciteerd allemaal!

Meer weten?

Heb je de Big Improvement Day gemist? Je kunt de hele livestream terugkijken. Op 01:27:00 komen de genomineerden voor Leraar van het Jaar aan het woord. Wie de genomineerden zijn, lees je op de website van de NOT 2021.

Wat vonden jullie van de Big Improvement Day 2021? Laat het weten in de comments.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.