Home » Materiaal 12+ » Kernwapens

Kernwapens

Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is de dreiging van een kernoorlog ook weer actueel. De geschiedenis van de kernwapens begon tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien hebben verschillende landen het tegen elkaar opgenomen in een nucleaire wapenwedloop.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van kernwapens?
  2. Waarom dreigt Poetin met kernwapens volgens jou?

Bekijk de video

(253) Moeten we bang zijn voor kernwapens? – YouTube

Vragen bij de video

  1. Maak een tijdlijn van de verschillende nucleaire dreigingen in de geschiedenis van de mensheid. Zet minstens vijf gebeurtenissen op jouw tijdlijn.
  2. Wat maakt een kernbom, en een waterstofbom in het bijzonder, zo veel gevaarlijker dan een normale bom?
  3. Wat zijn de directe en indirecte gevolgen van een atoombom?
  4. Leg uit wat de ‘Balance of terror’ inhoudt.
  5. Einstein zei: “Ik weet niet met welke wapens de Derde Wereldoorlog wordt uitgevochten, maar de Vierde Wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen”. Bedenk een eigen variant op dit citaat waarmee je dezelfde betekenis overbrengt.
  6. Ben jij bang dat Poetin kernwapens gaat gebruiken? Licht je antwoord toe.

Aan de slag

Optie 1

Doe onderzoek naar de aanwezigheid van kernwapens in Nederland en schrijf hierover een ingezonden brief voor een landelijke of regionale krant. Maak duidelijk wat jouw mening is over de aanwezigheid van kernwapens en ondersteun deze met argumenten. Ga daarbij ook in op de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Gebruik tussen de 150 en 200 woorden. Klik hier voor meer informatie over een ingezonden brief.

Optie 2

In de geschiedenis zijn er twee keer kernwapens gebruikt in een oorlogssituatie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Amerikanen de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki aangevallen met een atoombom. Verdiep je in de vernietigende werking van deze twee atoombommen en maak vervolgens een mindmap over de gevolgen van het gebruik van kernwapens. Schrijf op basis van deze mindmap een gedicht over jouw gevoel of mening. Je bent niet gebonden aan regels, maar als je dat juist fijn vindt, dan kun je een sonnet schrijven. Klik hier voor meer informatie over het sonnet.

Antwoorden

WK11_Kernwapens_antwoorden

 

 

 

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.