Home » Materiaal 12+ » De Boekenweek 2022

De Boekenweek 2022

lezen

Van 9 tot en met 18 april is de Boekenweek 2022, met als thema ‘eerste liefde’. Bij de Boekenweek horen traditiegetrouw het Boekenbal en het Boekenweekgeschenk. Boekenredacteur Emma Louise Diest van Humberto duikt in de geschiedenis van deze literaire week.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van de Boekenweek?
  2. Lees jij graag? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

Bij het Boekenbal hoort een relletje | NPO Radio 1

Vragen bij de video

  1. Wat is het doel van de Boekenweek?
  2. Sinds wanneer bestaat de Boekenweek?
  3. Waarom was het in eerste instantie lastig om een geschikte week voor de Boekenweek te vinden? Aan welke eis moest deze week dus voldoen?
  4. In de beginjaren was de Boekenweek voor de elite. Is dit volgens jou nog steeds zo? Licht je antwoord toe.
  5. Het voorwoord van het eerste Boekenweekgeschenk gaat over de meerwaarde van het lezen van boeken. Wat is volgens jou de meerwaarde?
  6. Waarom vindt de organisator van de Boekenweek (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) het hoogstwaarschijnlijk niet erg dat het Boekenbal vaak gepaard gaat met relletjes?

Aan de slag

Optie 1

In de volgende video vertellen schrijfster Alma Mathijsen en docent Nederlands Miriam Piters welk boek als eerste hun hart veroverde.

Boekenrubriek: Op welk boek werd jij voor het eerst verliefd? | NPO Radio 1

Maak nu een #BookTok van maximaal één minuut over jouw eerste boekenliefde. Geef eerst kort aan waar het boek over gaat en vertel dan waarom dit boek jou zo aansprak.

Bekijk de #BookToks van minimaal vijf klasgenoten. Zit er een boek bij dat jou ook aanspreekt?

Optie 2

Het thema van de Boekenweek is ‘eerste liefde’. Schrijf een spannend, emotioneel, stoer of liefdevol verhaal bij dit thema en gebruik daar maximaal honderd woorden voor. Kijk hier voor meer informatie en inspiratie.

Lees het korte verhaal van minimaal vijf klasgenoten. Welk verhaal vind jij het geslaagdst en waarom?

 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.