Juf & Meester
Alles voor jouw les
Thema’s
Werkdruk en werkgeluk
Column: De resultaten moeten omhoog
Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.’
Voel jij je fijn bij je schermgebruik?
Media kunnen je verbinden met anderen en zorgen voor ontspanning, maar ze zijn ook een bron van onrust. Hoe ga je gezond om met je scherm?
Juf Femmy: ‘Kijk verder dan alleen het leren’
Na 8 jaar speciaal onderwijs, maakte juf Femmy Legerstee de overstap naar een reguliere school. Wat nam ze daarvan mee?
Toetsen
Rekenvaardigheid volgen: hoe combineer je observaties en toetsen effectief?
Hoe kun je observaties en toetsen samen inzetten om de rekenvaardigheid van leerlingen effectief te volgen? En hoe communiceer je hierover met ouders?
Beleid door de jaren heen: de citotoets
Onderwijs is altijd in beweging. We blikken terug op belangrijke ontwikkelingen en beleid door de jaren heen. Deze week: de citotoets.
Beleidsupdate: carnaval en de doorstroomtoets
In beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: carnaval en de doorstroomtoets.
Seksuele vorming
De dag dat papa over seks begon
Wat bedoelen Tiffany’s ouders en grote zus met ‘seks’? Wat is een ‘pierlala’? En wat hebben rubberlaarzen ermee te maken?
Loverboys op school: wat kun jij doen?
Wat weet jij over loverboys en hoe je een leerling uit de vicieuze cirkel van seksuele uitbuiting kunt helpen?
Zelfverzekerd seksuele voorlichting geven
Uit recent onderzoek blijkt dat veel ouders het lastig vinden om hun kinderen seksuele voorlichting te geven. In dit artikel geven we daarom 5 tips om als docent zelfverzekerd seksuele voorlichting te geven.
Lezen
Onderwijsnieuws: Vapen en een extra debat
Het onderwijsnieuws van deze week: Tweede Kamer houdt extra debat over onderwijs en 14 kinderen en jongeren naar het ziekenhuis door vapen.
Onderwijsnieuws: Paarse Vrijdag en technologieonderwijs
Het onderwijsnieuws van deze week: Het lespakket voor Paarse Vrijdag en Stevige impuls van € 129 miljoen voor technologieonderwijs.
Onderwijsnieuws: tienermeiden en vuurwerk op school
Het onderwijsnieuws van deze week: Tienermeiden geven hun leven een lager cijfer dan jongens en Op veel scholen wordt gehandeld in vuurwerk.
Kansengelijkheid
Juffen Roos en Maaike: ‘Draag je steentje bij in de maatschappij!’
Op Kindcentrum De Kameleon in Den Bosch zorgen juf Roos, juf Maaike en collega’s samen met hun leerlingen voor warme jassen voor mensen in armoede.
Eerder in de puberteit: zo pak je menstruatiearmoede aan op school
Een steeds vroegere puberteit en menstruatiearmoede. Welke handreiking vragen deze actualiteiten van ons, zowel in het primair als het voortgezet onderwijs?
Van basisschool tot baangarantie: 19 gemeenten aan de slag met LOB-initiatief
Vanaf de basisschool begeleiding krijgen in het vinden van de juiste opleiding, om vervolgens op het mbo al baangarantie te hebben. Het Rotterdamse LOB-initiatief Gaan voor een Baan krijgt een vervolg.
Pesten
Voorkom pesten, verander je schoolplein
Op elke school komt pestgedrag voor. Maar in de uitwerking van de anti-pestmaatregelen wordt het schoolplein soms vergeten.
Onderwijsnieuws: nieuw vorm van pesten en vmbo naar 5 jaar?
We zetten het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij, met deze week: een nieuwe vorm van pesten en kan het vmbo naar 5 jaar?
Ruzies tussen leerlingen: zo ga je ermee om
Leerlingen kunnen er veel last van hebben als ze ruzie met elkaar hebben. Het zorgt ook voor spanning in de klas en het heeft effect op de concentratie van de leerlingen. Hoe kun je als leerkracht een oplopende ruzie oplossen?
Mediawijsheid
Antwoorden toets: herken jij nepnieuws?
Herken jij nepnieuws? Check de antwoorden van de toets in nummer 33 van Juf & Meester.
Voel jij je fijn bij je schermgebruik?
Media kunnen je verbinden met anderen en zorgen voor ontspanning, maar ze zijn ook een bron van onrust. Hoe ga je gezond om met je scherm?
Onderwijsnieuws: Bezuinigingen en leesomgeving
Het onderwijsnieuws van deze week: Bezuinigingen op onder andere gymlessen en mbo en onderzoek naar het belang van de leesomgeving.
Haal jij alles uit je methode?
Heb je meer materialen nodig bij je methode van Malmberg? Ga dan naar Juf & Meester Extra. Daar vind je handige materialen zoals jaarplanningen, groepsplannen, tips van andere leerkrachten en andere handige documenten bij je methode.
Laatste onderwijsnieuws
Pesten door collega’s op school: niet zo anders dan bij kinderen
Helaas komt pesten onder collega’s op school ook voor en verschilt dat opvallend weinig van het pesten onder kinderen.
Juffen Roos en Maaike: ‘Draag je steentje bij in de maatschappij!’
Op Kindcentrum De Kameleon in Den Bosch zorgen juf Roos, juf Maaike en collega’s samen met hun leerlingen voor warme jassen voor mensen in armoede.
Dompel je groep onder in … een kunstfabriek (2)
Dompel je groep onder in kunst en geef elk vak een beetje kleur.
Tekort aan zorgpersoneel vraagt om actie: Hoe houden we studenten binnenboord?
De zorgsector kampt met een snel groeiend personeelstekort. Hoe kun jij als docent bijdragen aan het studiesucces van een student?