Home » Materiaal 12+ » De super-El Niño van 2015

De super-El Niño van 2015

De bossen in Indonesië branden heviger dan ooit. Orkaan Patricia teisterde Mexico met extreem zware windsnelheden. In Canada wordt een ongewoon zachte winter voorspeld. Een super-El Niño zorgt wereldwijd voor grote problemen.

Normale situatie
El Niño is een natuurfenomeen dat ongeveer om de twee tot acht jaar plaatsvindt rond de evenaar in de Grote Oceaan. Om de ongeveer twintig jaar is er een sterkere El Niño dan anders. Het verschijnsel beïnvloedt wereldwijd weersomstandigheden. Om te begrijpen wat er precies gebeurt, moet je eerst weten hoe de normale situatie eruitziet.

Passaatwinden waaien van het oosten naar het westen van de Grote Oceaan. Bij Zuid-Amerika ligt een hogedrukgebied (waar weinig neerslag valt), en voor de kust van Australië en Indonesië ligt een lagedrukgebied (waar veel neerslag valt). Door die passaat wordt het warme oceaanwater in de richting van Australië en Indonesië geblazen, waardoor er voor de kust van Zuid-Amerika plaats wordt gemaakt voor koud water uit de diepzee. Dit koude water bevat veel voedingsstoffen, wat goed is voor de vispopulatie en dus ook voor de vissers, vooral die uit Peru.

El Niño
Bij een El Niño gebeurt er iets wat wetenschappers nog niet helemaal kunnen verklaren: de passaatwind zwakt af, houdt op of gaat zelfs de andere kant op waaien. Dat zet een kettingreactie in gang, met wereldwijde gevolgen. De aanvoer van warm zeewater naar Australië en Indonesië stopt, waardoor er daar veel minder water verdampt en er dus ook veel minder neerslag valt. Dit heeft droogte tot gevolg. Maar bij Zuid-Amerika, Midden-Amerika en het zuiden van de VS is het zeewater juist warmer dan normaal. Daar vinden hevige regenbuien plaats, die aardverschuivingen en overstromingen veroorzaken. En de vissers van Peru vangen veel minder vis, omdat er geen voedselrijk koud water wordt aangevoerd.

Voor 2015 en het begin van 2016 is een super-El Niño voorspeld. Dat komt doordat het oceaanwater nog iets warmer is dan anders. De effecten van droogte in Indonesië en het warme zeewater bij Mexico zijn al merkbaar. Wat kunnen we nog meer verwachten?


Bronnen
Bron 1 De gevolgen van de El Niño van 2015.
Bron 2 Een uitlegfilmpje van de New York Times.
Bron 3 ‘Als een sterke El Niño plaatsvindt, gaat het hele land in de fik’.
Bron 4 Een emotionele oproep van Mexico.
Bron 5 Een interactieve animatie.

2015-19_Werkblad_De_super-El_Nin-o_van_2015

Aan de slag met Aardrijkskunde

Schade na de overstroming in Valencia

Overstromingen in Spanje

In deze lesbrief ga je uitzoeken hoe het komt dat delen van Spanje te maken kreeg met hevige overstromingen.

Bekijk
Orkaan Milton op weerradar

Orkaan Milton

In deze lesbrief leer je hoe een orkaan kan ontstaan en kijk je of er op dit moment nog steeds orkanen zich aan het ontwikkelen zijn.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.