Vorige week liep Davy Klaassen tijdens de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax een hoofdwond op door een aansteker die tegen zijn hoofd gegooid werd. Het gesprek over voetbalgeweld laaide op. Het blijkt voor de politie, voetbalclubs en gemeentes lastig om daar grip op te krijgen.
Vragen vooraf
- Wat heb jij meegekregen van het aanstekerincident en de afwikkeling daarvan?
- Ga jij zelf wel eens naar een voetbalstadion? Zo ja, hoe ervaar jij de sfeer daar?
Bekijk de video
Davey kreeg acht jaar stadionverbod – YouTube
Vragen bij de video
- NEC-supporter Davey Croonen vertelt in het begin van de video over zijn ervaring tijdens de voetbalrellen in 2021 in Nijmegen. Hoe zou jij zijn toon omschrijven?
- Davey Croonen twijfelt of hij wel of niet een hooligan is. Zoek het woord hooligan op in het woordenboek. Bepaal of hij volgens de definitie van het woordenboek een hooligan genoemd kan worden.
- Hoe verklaart hoogleraar Jan Brouwer dat er ondanks de strenge voetbalwetgeving toch nog zo veel voetbalgeweld is?
- Jan Brouwer is kritisch op de straffen die vaak opgelegd worden na voetbalgeweld. Geef per onderstaande straf aan welke tekortkoming hij ziet.
- stadionverbod
- meldplicht
- Heeft het stadionverbod nut in het geval van Davey Croonen? Licht je antwoord toe.
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.
Aan de slag
Optie 1
Toen de bekerwedstrijd tijdelijk werd gestaakt door het aanstekerincident, kwam assistent-trainer John de Wolf het veld op om de Feyenoord-supporters toe te spreken. Je vindt de toespraak hier. Inmiddels is de toespraak zelf ook onderwerp van discussie. Zoek op internet naar verschillende reacties op de woorden van John de Wolf.
Optie 2
In de strijd tegen voetbalgeweld zijn er veel denkbare oplossingen. Doe op internet onderzoek naar mogelijke maatregelen om voetbalgeweld te voorkomen. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website. Bepaal welke maatregel jij de beste vindt.
Houd nu een elevatorpitch voor jouw oplossing tegen voetbalgeweld. De pitch mag maximaal twee minuten duren. Let tijdens de elevatorpitch op jouw verbale én non-verbale communicatie. Ga tijdens de presentatie in ieder geval in op de volgende vragen:
- Wat is de oplossing?
- Hoe werkt jouw oplossing?
- Waarom is dit de beste maatregel tegen voetbalgeweld?