Home » Materiaal 12+ » Het vonnis in de Belgische ontgroeningszaak: te mild of gerechtigheid?

Het vonnis in de Belgische ontgroeningszaak: te mild of gerechtigheid?

In 2018 doorloopt de Belgische student Sanda Dia de ontgroening bij studentenvereniging Reuzegom in Leuven. Een vreselijke ontgroening volgt en Dia komt daarbij om het leven. De rechter heeft nu uitspraak gedaan in de zaak. Dit vonnis maakt een golf van protest los in België. Zijn de straffen te mild of rechtvaardig?

De studentenvereniging Reuzegom waar Sanda Dia lid van wilde worden had veel leden van wie de ouders prestigieuze beroepen hebben. Een belangrijke reden om lid te worden van een studentenvereniging is het netwerk wat je ermee opbouwt. Van Sanda Dia is bekend dat hij dit netwerk ook wilde hebben voor zijn latere loopbaan. Veel studentenverenigingen werken met ontgroeningsweken. Dat is een periode waarin je intensief kennismaakt met de leden van de vereniging. Maar ook leer je over de geschiedenis, de gebruiken en eventuele tradities. Ook het creëren van een gevoel van saamhorigheid wordt als reden genoemd. Doordat je samen met anderen die weken doorloopt, kweek wordt de onderlinge band versterkt. Bij de ontgroening van Reuzegom ging het bij Sanda Dia mis; hij overleed bij een ontgroeningsactiviteit.

Uitspraak

De dood van Sanda Dia leidde tot een rechtszaak tegen de 18 leden van Reuzegom. Ook is die vereniging inmiddels opgeheven. De rechter heeft werkstraffen van 225 tot 300 uur opgelegd. Ook moet er een boete van 400 euro worden betaald. Sanda Dia overleed omdat hij teveel vissaus had gedronken. Dat was onderdeel van de ontgroening. De rechter oordeelde dat de studenten niet wisten of konden weten dat dat gevaarlijk zou zijn. Om die reden zijn er geen zware straffen opgelegd. Het NRC bericht dat de straffen niet komen te staan op het papier wat toekomstige werkgevers kunnen vragen. Dat zorgt voor veel kritiek op het vonnis.

“Belgen hebben het recht te weten wie hun toekomstige politici, rechters of tandartsen zullen zijn.”

Belgische YouTuber ‘Acid’ over het bekendmaken van de namen van de leden van de studentenvereniging.

Klassenjustitie?

De uitspraak van de rechter in deze zaak maakt veel los. In meerdere steden is geprotesteerd tegen het vonnis. Volgens de demonstranten zijn de straffen te laag en is er sprake van klassenjustitie. Het beeld dat ‘rijkeluiskindjes’ wegkomen met lage straffen maakt de demonstranten boos. Dat Sanda Dia zelf een migratieachtergrond heeft maakt het allemaal nog pijnlijker. De lage straffen kunnen er volgens een expert in de Volkskrant gevaarlijk zijn voor het geloof in de rechtsstaat. Boetes voor het overtreden van coronamaatregelen waren net zo hoog zegt zij in de krant.

De zaak maakt veel los in België. Politici, rechters en demonstranten die onder andere klassenjustitie en racisme zien in Sanda Dia’s dood. Zijn de straffen te laag? En vind jij het bekendmaken van de namen door de YouTuber terecht?

Downloads

Bronnen

Bron 1 – RTL Nieuws: Van te lage straffen tot ophitsing door politici: veel Belgen boos na zaak Sanda Dia

Bron 2 – NOS: Belgische rechters verontwaardigd over reacties op vonnis over fatale ontgroening

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.