Home » Materiaal 12+ » Mark Rutte verlaat de politiek: te laat of op tijd?

Mark Rutte verlaat de politiek: te laat of op tijd?

Het belangrijkste politieke nieuws deze zomer was toch wel het vertrek van Mark Rutte uit de politiek. Hij heeft aangegeven niet meer terug te keren. Dat betekent dat hij nog wel minister-president blijft tot er een opvolger is. Eerst komen er nieuwe verkiezingen, dan wordt er onderhandeld over een nieuw kabinet. Tijd om terug te blikken. Dertien jaar minister-president. Stopt hij op tijd of was het beter geweest als hij eerder al vetrokken was?

Het begon allemaal in 2006, toen Rutte zich kandidaat stelde voor het leiderschap van de VVD. Ondanks een hevige strijd met Rita Verdonk, slaagde hij erin om de leden te overtuigen en de weg te banen voor zijn leiderschap van de partij. Hij is zeventien jaar partijleider van de VVD. Het eerste kabinet van Rutte was gebouwd op een gedoogconstructie met de PVV, wat betekende dat de PVV hen in de Tweede Kamer zou steunen zonder volledig deel te nemen aan de regering. Dit kabinet begon in 2010. Toen was Beatrix nog Koningin en was net de iPhone 4 uitgebracht.

‘Teflon Mark’

Terwijl Rutte’s carrière zich ontwikkelde, kwamen er uitdagingen op zijn pad. De MH17-ramp in 2014 schudde het land op en liet een meer serieuze kant van Rutte zien, vastberaden om gerechtigheid te zoeken voor de slachtoffers. Maar niet alles verliep soepel. Kritiek groeide naarmate zijn premierschap vorderde, vooral rondom problemen zoals de toeslagenaffaire en de stikstofcrisis. Zijn vermogen om zichzelf uit lastige situaties te ‘wurmen’ leverde hem de bijnaam ‘Teflon Mark’ op. En dat vertoonde steeds vaker barstjes.

“Vooral het voorval waarbij de Nederlandse premier de door hem gemorste koffie opdweilt, deed het goed bij de Britten. Die beelden worden ook nu, na zijn aankondiging van zijn vertrek, weer aangehaald.”

VK-correspondent Anne Saenen tegen RTL Nieuws over het beeld dat Britten hebben van Mark Rutte.

Corona en migratie

Tijdens de coronacrisis werd Rutte’s leiderschap op de proef gesteld. Hij en zijn team werden het gezicht van de crisisbestrijding, met lockdowns en persconferenties die het hele land volgden. Zijn populariteit steeg, maar ook de kritiek op zijn aanpak groeide na verloop van tijd. Er leek geen einde te komen aan de hoeveelheid grote uitdagingen. Corona, stikstof en ook steeds vaker werd migratie een uitdaging voor het kabinet Rutte IV. Uiteindelijk waren de verschillen over migratie en asiel zo groot tussen de politieke partijen in de coalitie dat het kabinet viel.

Na de val van zijn vierde kabinet kondigde Rutte onverwachts zijn vertrek uit de politiek aan. Dit markeert het einde van een tijdperk waarin hij geschiedenis schreef als een boegbeeld van het liberale gedachtegoed. Met Rutte vertrekken meerdere ministers en Kamerleden. Deze herfst zal er een verkiezingscampagne zijn met heel veel nieuwe gezichten. Het begin van een nieuw tijdperk.

Downloads

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.