Home » Materiaal 12+ » Massahysterie over de bedwants in Parijs

Massahysterie over de bedwants in Parijs

Op welke manier is biologie in het nieuws geweest? Dit keer: insecten-hysterie in de wereldwijde pers!

Media van over de hele wereld schreven erover en praatten elkaar na. Het nieuws: Parijs wordt overspoeld door bedwantsen! Kriebelige beestjes die leven van mensenbloed en zich verstoppen in je bed. En niet alleen in je bed, ze hebben het ook prima naar hun zin in bioscoopstoelen, treinen en metro’s.

Altijd handig: de insecten-check!

Maar hoewel er zeker bedwantsen te vinden zijn in Parijs, was dit nieuws behoorlijk overdreven. Er werden bijvoorbeeld foto’s getoond van ‘bedwantsen’ in de metro en de sneltrein, maar na inspectie door een bioloog bleek dat om totaal andere insecten te gaan. Overal in de wereld doken foto’s op van ‘bedwantsen’ in Frankrijk, maar nergens werd de zogenaamde invasie echt onderbouwd met feiten. 

Een bedwants-expert verwoordde het zo: “de toename van het aantal verhalen in de pers over bedwantsen is groter dan de toename van het aantal bedwantsen zelf”.

Lees het (hysterische) bericht en de video’s en maak de vragen.
Frankrijk in de ban van de bedwants! op Nu.nl, bedwantsen kruipen rond in de metro (video), Parijs geterroriseerd door de bedwants, maatregelen voor de Olympische Spelen! (video). Dit zegt het RIVM over de Bedwants.

(En hier schrijft het NOS een paar dagen later dat het allemaal ernstig overdreven was)

Vragen

  1. Bedwantsen zijn insecten. Noem vijf woorden die bij je opkomen bij het woord insect.
  2. Tot welk rijk en welke afdeling behoren bedwantsen?
  3. Wat voor skelet hebben bedwantsen?
  4. Waarom prikken bedwantsen mensen?
  5. Hoe kun je merken dat je gebeten bent door de bedwants?
  6. Zijn bedwantsen schadelijk?
  7. De stekende insecten worden bedwantsen genoemd, maar klopt deze naam wel
    helemaal?
  8. Hoeveel procent van de Franse huishoudens is besmet met de bedwants?
  9. Wat betekent het dat mensen er ‘paranoïde’ van kunnen worden?
  10. Als de locoburgemeester van Parijs jou om hulp zou vragen om de bedwantsen te
    bestrijden, welke tips zou jij hem dan geven?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

De mens en de marathon

In april vindt de beroemde marathon van Rotterdam plaats: duizenden mensen proberen 42,2 km hard te lopen. In de oertijd renden mensen ook lange afstanden, maar dan achter mogelijke prooidieren aan. Die dieren renden veel sneller, maar raakten oververhit doordat ze niet goed konden zweten. De jagende mensen konden hun lichaamstemperatuur wel goed op peil […]

Bekijk

Minder libellen als gevolg van klimaatverandering

Het aantal libellen in Nederland is sinds 2008 met 28% afgenomen. Dit past bij het beeld dat de biodiversiteit onder druk staat als gevolg van de klimaatverandering. Vooral libellensoorten die van kou houden, verdwijnen snel. Belangrijke oorzaken zijn warme zomers, droogte en een slechte kwaliteit van het water. Warmteminnende libellen doen het juist beter. Lees […]

Bekijk

Het is weer tijd voor hooikoorts

Hooikoorts: je hebt er misschien zelf last van, of mensen in je directe omgeving lopen te niezen en te snotteren. Vooral licht stuifmeel dat via de wind wordt verspreid, zorgt hiervoor. Planten met zulk stuifmeel verspreiden dat vooral in de lente en daardoor komt in dat jaargetijde hooikoorts veel voor. Bekijk de video ‘Wat is hooikoorts?’. Maak […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.