Home » Materiaal 12+ » Sporten volgens de seizoenen van je hormooncyclus

Sporten volgens de seizoenen van je hormooncyclus

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch kunnen weinig mensen precies vertellen wat de bijbehorende hormooncyclus inhoudt. Het platform Maandverbond geeft je met video’s en artikelen veel informatie over de ‘seizoenen’ van de hormooncyclus.

In deze les behandelt biologiedocent en toetsen-expert Rene Westra de video ‘Sporten volgens je cyclus’ van VPRO’s Maandverbond. Bekijk de video en beantwoord zijn vragen!

Vragen

  1. Bekijk de afbeelding. Noteer bij de cijfers 1 t/m 4 welke naam van de vier seizoenen uit de film past bij de verschillende fases van de menstruatiecyclus.

2. Leg uit dat de trainster aanraadt om in de perioden van de cyclus die zij aanduidt als de lente en de zomer, harder te trainen dan in de herfst en winter. 


3. Bij sporters kan het soms uitkomen dat hun wedstrijd precies valt op een datum waarop zij menstrueren. Zo schaatste Jutta Leerdam (zie foto) in december 2022 in Calgary naar winst op de 1000 meter, maar vertelde ze na afloop last te hebben gehad van flinke menstruatiepijn en bijkomende klachten. Het opvallendst was nog dat Leerdam er zo open over was. Ze reed hard, maar kort na afloop liet ze in een interview weten dat ze toch echt even zwarte vlekken voor haar ogen zag. “Wacht even, ik val bijna flauw”, zei ze. Dat kwam doordat ze nog steeds last had van menstruatieklachten. Leg het verband uit tussen de menstruatieklachten bij Jutta en haar gevoel dat ze bijna flauw valt. 

  1. Welk deel van de baarmoeder trekt zich samen, zodat de menstruatie op gang komt? 

A de bloedvaatjes 

B de hals  

C de mond 

D de wand 

  1. Welk hormoon is helemaal niet actief aanwezig als de menstruatie plaatsvindt? 

A FSH 

B LH 

C Oestrogeen

D Progesteron 

  1. In het tennistoernooi op Wimbledon mochten de dames voor het eerst ondergoed onder hun rok dragen dat niet wit was. Leg uit dat dit veel speelsters hier heel blij mee waren. 
  1. Spanje is het eerste land in Europa waar vrouwen met betaald verlof kunnen als ze hevige pijnen hebben tijdens de ongesteldheid.  Het Spaanse parlement heeft donderdag het menstruatieverlof officieel goedgekeurd. Vind jij dat zo’n verlof ook ingevoerd moet worden in Nederland en bijvoorbeeld ook voor meisjes in toetsweken? Geef een argument voor je standpunt. 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is het geheim van diepzeeduikers?

Veel mensen zijn gek op snorkelen en duiken in zee. De meeste van hen blijven redelijk aan de oppervlakte van het water, maar sommige mensen duiken diep. Heel diep! Daarbij is het belangrijk dat ze bepaalde maatregelen nemen, want er zitten ook risico’s aan diepzeeduiken. Dit is de laatste lesopdracht van dit schooljaar, gemaakt door […]

Bekijk

Hoe kunnen insecten helpen om moorden op te lossen?

Als een mens of een ander zoogdier sterft, daalt de lichaamstemperatuur. Na overlijden neemt de huidtemperatuur gewoonlijk snel af door warmtestraling. De kerntemperatuur van het lichaam van een mens (ca. 37,2 °C) zal echter de eerste 2-3 uur na overlijden vrij constant blijven. Daarna vindt afkoeling plaats met een snelheid van ongeveer 0,5-1 °C per […]

Bekijk

Wat weet jij eigenlijk over de penis?

De penis is een orgaan dat alleen voorkomt bij mensen (en sommige dieren) die als jongen zijn geboren. Bijzonder is dat dit orgaan een dubbelfunctie heeft: bij het plassen en bij het naar buiten werken van zaadcellen. Biologiedocent en toets-expert René Westra maakte vragen bij de video De Penis: Topdoks LabExperiment. Bekijk ‘m hier en […]

Bekijk

Hoeveel kleuren zie jij?

De meeste mensen zien de wereld in kleur, tenminste: als het licht is. In het donker is de wereld voor ons zwartwit. Mensen zien niet alle mogelijke kleuren. Ultraviolet en infrarood vallen buiten de grenzen van voor ons zichtbaar licht. We zien trouwens niet alle kleuren in de cirkel doordat we voor al die zes […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.