Home » Materiaal 12+ » Superapp WeChat

Superapp WeChat

In Nederland is de Chinese superapp WeChat verboden voor de werktefeloons van ambtenaren (mensen die voor de overheid werken). Ook in enkele andere landen geldt zo’n verbod.

Vragen vooraf

  1. Gebruik jij WeChat of ken je mensen die de app gebruiken?
  2. Wat stel jij je voor bij een superapp?

Bekijk de video

NU.nl – Explainer – Waarom deze app uit China omstreden is en soms ook verboden wordt

Vragen bij de video

  1. Wat doet de app WeChat?
  2. Voor Chinezen is WeChat onmisbaar. Hoe komt dat?
  3. Overheden zijn huiverig voor apps uit China. Waar zijn ze bang voor? Geef twee concrete voorbeelden.
  4. Rutger Otto benoemt aan het einde van de video dat andere landen ook inlichtingendiensten hebben. Apps uit die landen weren we niet. Hoe komt dat?
  5. Bekijk het begin van de video nog eens. Waarom is de uitspraak van Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken tegenstrijdig te noemen, gezien de overige informatie in de video?
  6. Vind jij het goed dat WeChat verboden is voor ambtenaren in Nederland?

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een kort artikel (100 – 200 woorden) waarin je uitlegt of je je zorgen maakt over apps als WeChat of helemaal niet. Geef in je artikel minimaal twee redenen (waarom maak je je wel of geen zorgen?).

Optie 2

Voer een discussie over de volgende kwestie:

Het is goed als scholen/ouders ook bepaalde apps verbieden voor jongeren.

Je bereidt je op de discussie voor door twee rijtjes te maken.

Redenen die laten zien dat het goed is als scholen/ouders bepaalde apps verbieden voor jongeren:Redenen die laten zien dat het niet goed is als scholen/ouders bepaalde apps verbieden voor jongeren:
11
22
33

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.