Home » Materiaal 12+ » Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Vragen vooraf

  1. Waarom zijn er sancties ingesteld tegen Rusland?
  2. Denk jij dat de sancties helpen? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

(2359) Feit of fictie: Wat merkt Rusland van de sancties op gas? | NPO Radio 1 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Waarom is de beperking op de invoer van Russisch gas een effectieve sanctie?
  2. De boycot van Russische olie heeft veel minder effect. Leg uit waarom.
  3. Op welke drie manieren wordt de boycot van Russische olie omzeild?
  4. Wat merkt de Russische bevolking op de korte en lange termijn van de sancties tegen Rusland?
  5. Rusland profiteert van de Europese sanctie op gas en olie. Is dit een feit of is dit fictie? Onderbouw jouw antwoord.
  6. Wat vind jij nu van de uitspraak van Geert Wilders over de sancties tegen Rusland?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Werk in tweetallen een eigen ‘feit of fictie’ uit. Bedenk een stelling bij een onderwerp naar keuze (denk bijvoorbeeld aan: kernenergie, kunstmatige intelligentie of klimaatverandering). Onderzoek met behulp van betrouwbare bronnen of jullie stelling feit of fictie is. Presenteer jullie bevindingen met behulp van PowerPoint aan de klas en vergeet niet de bronnen te vermelden.

Optie 2

Schrijf een column over de Europese sancties tegen Rusland. Neem de uitspraak van Geert Wilders als vertrekpunt van jouw tekst. Gebruik ongeveer vierhonderd woorden en zorg dat jouw mening op een pakkende, goed onderbouwde manier naar voren komt.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Leerlingen controleren toetsresultaten

Proef met Magister

Een middelbare school in Zeist is een proef gestart: ouders kunnen twee maanden lang niet de cijfers van hun kinderen bekijken via de app van Magister.

Bekijk
Democraat Kamala Harris en Republikein Donald Trump

De Amerikaanse verkiezingen

Deze week wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap beslist. Wie komt er in het Witte Huis: Kamala Harris of Donald Trump? Het is een nek-aan-nekrace. Correspondent Erik Mouthaan geeft vier redenen waarom zowel Harris als Trump zou kunnen winnen.

Bekijk
Vlag van Libanon en Israël

De vlucht

Afgelopen week laaide het conflict in het Midden-Oosten verder op. Honderdduizenden Libanezen zijn op de vlucht geslagen voor de luchtaanvallen vanuit Israël. Joost Oomen verbeeldt hoe het zou zijn als er een gewelddadig conflict tussen Nederland en België zou ontstaan.

Bekijk
Letterblokjes en een loep

Het alfabet

Het alfabet bestaat uit 26 letters. Maar wie heeft de volgorde van de letters bepaald? Staan de letters lukraak achter elkaar of zit er logica achter deze volgorde?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.