Home » Materiaal 12+ » Katten eten (te)veel kwetsbare diersoorten en bedreigen zo de biodiversiteit

Katten eten (te)veel kwetsbare diersoorten en bedreigen zo de biodiversiteit

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Deze week: katten zijn thuis misschien wel lief en snoezig, buiten de deur bedreigen ze óók de biodiversiteit. Katten eten wereldwijd meer dan tweeduizend verschillende diersoorten, waarvan honderden op de lijst van kwetsbare soorten staan.

Onderzoekers die een hierover een artikel publiceerden in het tijdschrift Nature noemen de invloed van katten op de biodiversiteit een ‘zorgwekkend probleem’. 

Lees het artikel op nu.nl, bekijk de video’s en beantwoord de vragen!

Vragen

1. Noem vijf woorden die bij je opkomen bij het woord biodiversiteit. 

2. Wat is biodiversiteit precies? 

3. Er zijn heel veel verschillende soorten katten. Enkele voorbeelden zijn: Perzische, Siamese, Maine Coon, Britse korthaar en Ragdoll. Zijn dit voorbeelden van verschillende kattensoorten, of van verschillende kattenrassen? 

4. Leg je antwoord van vraag 3 uit. 

5. Uit het artikel blijkt dat katten vogels, reptielen en zoogdieren eten. Ook eten ze insecten en amfibieën. Één van deze dieren is geen gewerveld dier. Welke niet? 

6. Katten eten ook kikkers. Waarom behoort een kikker tot de amfibieën? 

7. Onderzoekers maken zich zorgen om het jaaggedrag van de kat. Hoeveel procent van de uitgestorven dieren wereldwijd zou zijn veroorzaakt door de kat? 

8. Katten zouden behoren tot de “meest problematische invasieve diersoorten ter wereld”. Wat zijn invasieve diersoorten? 

9. Het jaag- en eetgedrag van katten is vooral een probleem op eilanden. Waarom is dat zo? 

10. Wat vind jij? Zouden katten voortaan verplicht binnenshuis moeten blijven, of mogen ze wel van jou wel buiten vrij rondlopen?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Olifanten blijken net als mensen namen voor elkaar te hebben

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Deze week: olifanten hebben namen voor elkaar en roepen elkaar daarmee. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat recent is gepubliceerd, schrijft nieuwssite Nu.nl. Een bijzondere ontdekking, want maar weinig wilde dieren doen dit. Lees het nieuwsbericht, bestudeer het originele artikel en bekijk de video’s. Maak daarna de vragen! […]

Bekijk

Mogelijk ‘perfecte muggenzomer’ op komst door hoge temperaturen en veel regen

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Nieuwssite Nu.nl bericht het volgende over muggen: op veel plekken zijn ze alweer te zien. De lente kent hoge temperaturen en veel regen: optimale omstandigheden voor muggen. Als echte droogte ook de komende maanden uitblijft, wordt deze zomer ideaal voor deze insecten. Lees het artikel op Nu.nl, bestudeer […]

Bekijk

Landen zuidelijk Afrika vrezen olifantensterfte door aanhoudende droogte

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Nieuwssite Nu.nl meldde: landen in zuidelijk Afrika vrezen voor het lot van hun olifantenpopulaties. Door aanhoudende droogte in het gebied neemt de hoeveelheid voedsel en water voor de dieren af. Een vijftal landen wil in actie komen. Lees het nieuwsartikel, bestudeer het originele artikel en bekijk de video’s. […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.