Home » Materiaal 12+ » Nieuw wereldrecord: 40 jaar leven met een donorhart!

Nieuw wereldrecord: 40 jaar leven met een donorhart!

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Dit keer: de 57-jarige Nederlander Bert Janssen leeft al sinds zijn 17e met een donorhart. Dat is een record! Nog nooit bleef iemand zo lang in leven na een harttransplantatie. Guinness World Records, van het gelijknamige beroemde Guiness Book of Records, heeft het record erkend.

Nieuwssite Nu.nl schreef er een artikel over. Lees dit artikel, bekijk de websites van de Nederlandse Transplantatie Stichting en het donorregister en check de video’s!

In deze video van BioVlogie leer je hoe je een hart moet ontleden.
Met een nieuwe techniek kunnen voorheen afgekeurde harten toch getransplanteerd worden. In het hart komt, eenmaal buiten het lichaam van de overledene, met behulp van de ‘heart-in-a-box’ warm zuurstofrijk bloed.

Vragen

1. Noem vijf woorden die bij je opkomen bij het woord hart. 

2. Wat is het Guinness World Record dat Bert Janssen heeft behaald? 

3. Wat was de aandoening waaraan Bert Janssen leed? 

4. Als het hart het bloed niet goed kan rondpompen gaan er ook minder rode bloedcellen door het lichaam. Wat is daar het gevolg van? 

5. Hoe heet het bloedvat dat van het hart naar de longen gaat om zuurstof te halen? 

6. Waarom kon Bert Janssen destijds geen harttransplantatie in Nederland ondergaan? 

7. Hoeveel mensen stonden volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting vorig jaar op de wachtlijst voor een harttransplantatie in Nederland? 

8. Hoeveel harttransplantaties werden er vorig jaar uitgevoerd in Nederland? 

9. Waarom is de wachtlijst voor harttransplantaties in Nederland kleiner geworden?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Olifanten blijken net als mensen namen voor elkaar te hebben

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Deze week: olifanten hebben namen voor elkaar en roepen elkaar daarmee. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat recent is gepubliceerd, schrijft nieuwssite Nu.nl. Een bijzondere ontdekking, want maar weinig wilde dieren doen dit. Lees het nieuwsbericht, bestudeer het originele artikel en bekijk de video’s. Maak daarna de vragen! […]

Bekijk

Mogelijk ‘perfecte muggenzomer’ op komst door hoge temperaturen en veel regen

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Nieuwssite Nu.nl bericht het volgende over muggen: op veel plekken zijn ze alweer te zien. De lente kent hoge temperaturen en veel regen: optimale omstandigheden voor muggen. Als echte droogte ook de komende maanden uitblijft, wordt deze zomer ideaal voor deze insecten. Lees het artikel op Nu.nl, bestudeer […]

Bekijk

Landen zuidelijk Afrika vrezen olifantensterfte door aanhoudende droogte

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Nieuwssite Nu.nl meldde: landen in zuidelijk Afrika vrezen voor het lot van hun olifantenpopulaties. Door aanhoudende droogte in het gebied neemt de hoeveelheid voedsel en water voor de dieren af. Een vijftal landen wil in actie komen. Lees het nieuwsartikel, bestudeer het originele artikel en bekijk de video’s. […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.