Home » Materiaal 12+ » De (zware) charme van je darmen: het microbioom!

De (zware) charme van je darmen: het microbioom!

De Duitse studente geneeskunde Giulia Enders werd in 2017 beroemd met haar boek ‘Darm mit charme’ (in het Nederlands ‘De mooie voedselmachine’). 

Haar boek zorgde voor veel belangstelling voor dat enorme aantal medebewoners van ons lichaam: het microbioom. Ze wonen in de neus, de mond, de oren, de vagina en op de huid. Maar vooral, in de darmen. Deze medebewoners – bacteriën, eencellige diertjes, schimmels en virussen – noemen we in zijn geheel het microbioom. Het microbioom in onze darmen weegt één tot twee kilo en bevat ongeveer honderd biljoen (= 1014) bacteriën. In 1 gram poep zitten meer bacteriën dan er mensen op aarde leven! Micro-organismen in de darmen breken onverteerbaar eten voor ons open, voorzien onze darm van energie, produceren vitamines, breken gifstoffen en medicijnen af en trainen ons immuunsysteem.

Bekijk de video en maak de vragen van toetsen-expert en biologiedocent René Westra!

Vragen

1. Welk van de volgende stellingen is juist? 

A De meeste micro-organismen in het spijsverteringsstelsel zijn ziekteverwekkend. 

B Sinds het begin van de 21e eeuw is de wisselwerking tussen micro-organismen en de mens in spijsverteringsstelsel volledig bekend. 

C Het innemen van micro-organismen in het spijsverteringsstelsel zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van ziektes. 

D Alle micro-organismen in het spijsverteringsstelsel zijn commensalen. 

2. Er wordt geschat dat het microbioom van de mens uit 100 miljard bacteriële cellen bestaat. Dat is ongeveer drie keer zoveel als de hoeveelheid menselijke cellen waaruit ons lichaam bestaat. Een gemiddelde menselijke cel heeft een diameter van vijftien micrometer. Bereken hoe groot een gemiddelde bacteriecel is. 

3. Als een baby geboren wordt, is die baby steriel. In de tekening van Giulia’s zus Jill in haar boek zie je hoe het microbioom van de baby begint aan haar ontwikkeling. Hoe komt het dat de eerste bacteriën die de baby ontvangt vooral goed overleven in zuur en wat is daarvan het voordeel voor de baby? 

4. Na de bevalling krijgt de baby via de moedermelk bij borstvoeding nog meer bacteriën binnen, die goed tegen zuur kunnen Bedenk door welke twee omstandigheden bij een bevalling deze eerste kolonisatie niet plaatsvindt. 

5. Het microbioom in de darmen heeft veel relaties met verschillende organen. Bekijk de afbeelding. Via welke zenuwbaan zijn de darmen verbonden met de hersenen?

6. Welke nuttige effecten heeft het microbioom op de spijsverteringsorganen? 

7. Hoe kan het microbioom het immuunsysteem beïnvloeden? 

8. Kleine brokstukken van de celwand van bacteriën uit het microbioom kunnen via het bloed de hersen bereiken. Ze blijken daar contact te maken met receptoren van hersencellen. Wat moet je concluderen uit de waarneming dat hersencellen receptoren hebben voor onderdelen van een bacteriecel? 

9. In de dikke darm is het milieu anaeroob. Leg uit dat het lastig is om bacteriën uit de dikke darm in het lab te kweken. 

10. Leg uit dat het veelvuldig gebruik van antibiotica schadelijk kan zijn voor het microbioom in de darmen. 

11. Zoek op waarom bij sommige mensen met darmproblemen soms een poep-transplantatie wordt toegepast.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is het geheim van diepzeeduikers?

Veel mensen zijn gek op snorkelen en duiken in zee. De meeste van hen blijven redelijk aan de oppervlakte van het water, maar sommige mensen duiken diep. Heel diep! Daarbij is het belangrijk dat ze bepaalde maatregelen nemen, want er zitten ook risico’s aan diepzeeduiken. Dit is de laatste lesopdracht van dit schooljaar, gemaakt door […]

Bekijk

Hoe kunnen insecten helpen om moorden op te lossen?

Als een mens of een ander zoogdier sterft, daalt de lichaamstemperatuur. Na overlijden neemt de huidtemperatuur gewoonlijk snel af door warmtestraling. De kerntemperatuur van het lichaam van een mens (ca. 37,2 °C) zal echter de eerste 2-3 uur na overlijden vrij constant blijven. Daarna vindt afkoeling plaats met een snelheid van ongeveer 0,5-1 °C per […]

Bekijk

Wat weet jij eigenlijk over de penis?

De penis is een orgaan dat alleen voorkomt bij mensen (en sommige dieren) die als jongen zijn geboren. Bijzonder is dat dit orgaan een dubbelfunctie heeft: bij het plassen en bij het naar buiten werken van zaadcellen. Biologiedocent en toets-expert René Westra maakte vragen bij de video De Penis: Topdoks LabExperiment. Bekijk ‘m hier en […]

Bekijk

Hoeveel kleuren zie jij?

De meeste mensen zien de wereld in kleur, tenminste: als het licht is. In het donker is de wereld voor ons zwartwit. Mensen zien niet alle mogelijke kleuren. Ultraviolet en infrarood vallen buiten de grenzen van voor ons zichtbaar licht. We zien trouwens niet alle kleuren in de cirkel doordat we voor al die zes […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.