Heb jij als docent op een middelbare school moeite om je leerlingen te laten lezen? De Jonge Jury is het grootste leesbevorderingsprogramma voor jongeren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Maak je leerlingen enthousiast!
Al ruim 20 jaar nemen honderden scholen deel aan het programma van de Jonge Jury en worden duizenden stemmen uitgebracht. De Jonge Jury stimuleert jongeren om boeken te lezen en leert hen een mening te vormen over de boeken die zij lezen. Stichting Lezen en Passionate Bulkboek zetten zich samen met scholen, bibliotheken en boekhandels in om van jongeren lezers te maken. Uit de complete groslijst stelt het Jonge Jury Boekgenootschap 10 Leestips centraal om zo andere jongeren te inspireren.
Lezen, stemmen, vieren
De Jonge Jury bestaat uit drie onderdelen: lezen, stemmen en vieren. Vanaf de start van het schooljaar tot aan de kerstvakantie lezen de leerlingen boeken van de groslijst. Dit is een lijst met alle boeken die dat schooljaar kans maken op de Prijs van de Jonge Jury. Na het lezen, stemmen de leerlingen op hun favoriete titel. Via de website van de Jonge Jury kunnen zij hun top 3 doorgeven, dat kan dit jaar tot 16 mei.
De auteur van het boek met de meeste stemmen wint de Prijs van de Jonge Jury! Deze wordt uitgereikt tijdens de feestelijke Dag van de Jonge Jury op 12 juni 2024 in TivoliVredenburg, Utrecht. Ook de Jonge Jury Debuutprijs wordt tijdens dit evenement uitgereikt.
Het Jonge Jury Boekgenootschap 2024
Leerlingen Jelmer en Menna zijn beiden lid van het tienkoppige Jonge Jury Boekgenootschap 2024. Zij helpen de Jonge Jury. Zo selecteren ze Leestips, geven ze hun leesadvies aan leeftijdsgenoten en mogen zij de Prijs van de Jonge Jury uitreiken. De Boekgenootschapsleden zijn erg enthousiast over hun speciale rol en hebben goede tips om lezen leuk te maken.
Jelmer is bij het Jonge Jury Boekgenootschap 2024 terechtgekomen door zijn docent. ‘Wij gaan ieder jaar met onze school naar de Dag van de Jonge Jury. Mijn docent zei tegen mij: “Dit moet jij doen!”‘
Om andere leerlingen te motiveren, heeft Jelmer tips. ‘Wij hebben op school een leeskwartier. Iedere week is dit een ander uur en aan het begin van de les lezen wij dan een kwartier. Op onze school kunnen leerlingen allerlei soorten boeken lezen. Het leeskwartier is verplicht; als je geen boek mee hebt leen je er één bij de receptie.’ Door verschillende stijlen uit te proberen, kun je lezen leuk gaan vinden, vertelt Jelmer. ‘Het begin van het boek kan saai zijn. Voor mij helpt het om toch door te lezen. Bij de meeste boeken wordt het dan leuker.’
Jelmer’s Leestip voor de Jonge Jury 2024:
Ook Menna zit in het Jonge Jury Boekgenootschap 2024, vertelt ze. ‘Mijn broer heeft er twee jaar in gezeten en ik dacht: dat wil ik ook. Toen heb ik mezelf opgegeven.’ Menna hoef je niet te motiveren om te lezen, maar ze heeft wel tips voor docenten om minder leeslustige leerlingen te laten lezen. ‘Als ik zelf mijn boek mag uitkiezen is het feest in mijn hoofd. Laat daarom de leerlingen zelf een boek kiezen in het genre dat jij als docent wil, in plaats van één boek te selecteren dat iedereen moet lezen. En voor andere jongeren: probeer een beetje uit je comfortzone te komen en ook andere genres te lezen dan het genre dat je meestal kiest.’
Stem en win!
Alle jongeren van 12 tot en met 15 jaar kunnen vóór 16 mei stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury en de Jonge Jury Debuutprijs. Hiervoor kiezen ze uit alle boeken van de groslijst, de Leestips staan daar ook tussen. Dit zijn Nederlandstalige boeken die in 2023 zijn gepubliceerd. De leerling vult zijn of haar gegevens in en maakt automatisch kans op een Kobo e-reader! De winnaar van de e-reader wordt in de week van 16 mei bekendgemaakt.
De Jonge Jury in jouw klas
De meeste jongeren doen samen met hun docent Nederlands mee aan de Jonge Jury. Als docent kun je één of meerdere boeken uit de Leestips aanbevelen om te lezen. Er is per Leestip een lesbrief beschikbaar. Deze sluiten aan op het curriculum van de verschillende methodes Nederlands, waaronder Malmberg. Je hoeft dus geen extra tijd of lessen in te ruimen om hiermee aan de slag te gaan. Het les- en promotiemateriaal bestel je gratis. Doe jij mee?