Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) worden wekelijks veel besluiten genomen over het primair onderwijs. In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: School en omgeving.
Om kansengelijkheid te bevorderen startte OCW in 2022 de subsidieregeling School en omgeving. Kinderen leren op school, maar doen ook ervaringen op bij sportclubs bijvoorbeeld of ze krijgen tekenlessen, bezoeken een museum of krijgen zangles. Met deze subsidie kunnen scholen met behulp van partners een rijk buitenschools programma aanbieden.
Voor de leerlingen die het écht nodig hebben
De subsidieregeling is gestart voor scholen met veel kinderen uit lastige thuissituaties of met minder toegang tot bijvoorbeeld sport. In 2022 kwamen scholen in aanmerking als 5 procent van de kinderen een hoge relatieve onderwijsachterstandsscore had. Dit is nu opgehoogd naar 10 procent. Goed nieuws, want zo krijgen meer kinderen de kans zich te ontwikkelen.
Scholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties moeten volgens de subsidieregeling zogenaamde ‘coalities’ aangaan om een buitenschools aanbod ook daadwerkelijk te realiseren. De Gelijke Kansen Alliantie van OCW ondersteunt hierbij.
Menukaart vol kansen
De Gelijke Kansen Alliantie heeft in samenwerking met twee universiteiten gekeken wat nu écht werkt. In het rapport wordt benadrukt dat er niet één quick fix is. Succes wordt bereikt door een samenloop van omstandigheden en interventies.
Volgens de wetenschappers is het belangrijk om ouders bij het programma te betrekken. De beste manier om dat te doen is vertrouwen opbouwen en ouders vroegtijdig inschakelen. Verder waarschuwen de wetenschappers voor stigmatisering door publiekelijke interventies. Een openlijke terechtwijzing werkt schaamte in de hand, wat tot gevolg heeft dat ouders zich terugtrekken. Schoolbesturen moeten er bovendien voor waken dat de werkdruk van leerkrachten toeneemt. Werken met maatschappelijke organisaties kan dit voorkomen.