Home » Materiaal 12+ » Waarom hebben de meeste mensen bruine ogen?

Waarom hebben de meeste mensen bruine ogen?

Je oogkleur wordt bepaald door erfelijke factoren die in de iris van de ogen zorgen voor de aanmaak van een pigment (kleurstof): melanine. De meest voorkomende oogkleur is bruin, ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen.

Bekijk de video van Schooltv (Clipphanger), lees de tekst en maak de vragen van toetsen-expert en biologiedocent René Westra!

Ongeveer 8 tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur. De overige mensen hebben in hun ogen een mengkleur door andere pigmenten, zoals amberkleurig of grijs. Mensen met veel melanine hebben bruine ogen en mensen met minder melanine hebben groene ogen. Met nog minder melanine worden je ogen blauw. Die lage hoeveelheid zorgt er namelijk voor dat het licht dat uit je ogen terugkaatst, wordt verstrooid en daardoor ontstaat een blauw effect, dat Tyndall effect heet. Rayleigh verstrooiing, waar de film over spreekt, zorgt wel voor de blauwe lucht, maar niet voor blauwe ogen.

Vragen

1. Hoe noemen we een mens of een konijn met helemaal geen pigment in de ogen? Waardoor hebben die rode ogen? 

2. Hoe kan een kind van wie de vader bruine ogen en de moeder blauwe ogen heeft, toch blauwe ogen krijgen? 

3. Kan zelfs een kind van wie beide ouders bruine ogen hebben, toch blauwe ogen krijgen? Leg je antwoord uit. 

4. Leg uit hoe het komt dat alle baby’s met blauwe ogen worden geboren. 

5. Deze dame heeft een blauw en een bruin oog. Hoe kan dat?

Bij de volgende vragen mag je voor de oogkleur uitgaan van twee genen, met elk twee mogelijkheden (allelen). 

Er is een gen voor bruine (B) of blauwe (b) ogen. En er is een gen voor groene (G) of blauwe (g) ogen. Lastig is dat het dominante bruine allel van het eerste gen ook het dominante groene allel uit het tweede gen overheerst, zodat groen alleen tot uiting komt in het fenotype bij een homozygoot recessief genotype voor het eerste gen (bb). Dit geeft de volgende mogelijkheden.

6. Bij deze kruising is alleen het fenotype van de ouders bekend en dus niet het genotype.
Welke bewering kan of welke beweringen kunnen juist zijn?
A Uit deze kruising kunnen kinderen met bruine ogen ontstaan, die homozygoot zijn voor beide genen.
B Uit deze kruising kunnen kinderen met groene ogen ontstaan, die homozygoot zijn voor beide genen.
C Uit deze kruising kunnen kinderen met blauwe ogen ontstaan, die homozygoot zijn voor beide genen.

7. Bij de deze kruising is het fenotype van de ouders bekend (en dus niet het genotype), maar wel dat beide ouders homozygoot zijn voor beide genen.
Welke bewering is juist?
A Uit deze kruising kunnen kinderen met bruine ogen ontstaan, die heterozygoot zijn voor beide genen.
B Uit deze kruising kunnen kinderen met groene ogen ontstaan, die heterozygoot zijn voor beide genen.
C Uit deze kruising kunnen kinderen met blauwe ogen ontstaan, die heterozygoot zijn voor beide genen.

8. Bij de onderstaande kruising is het genotype van de ouders bekend: Bb GG x Bb gg Hoe groot is de kans op kinderen met bruine ogen die homozygoot zijn voor beide genen? 

A 0% 

B 25% 

C 50% 

D 75% 

9. Bij de onderstaande kruising is het genotype van de ouders bekend: Bb Gg x Bb Gg Hoe groot is de kans op kinderen met blauwe ogen? 

A 0% 

B 6% (1/16) 

C 19% (3/16) 

D 25% (1/4) 

E 50% (1/2) 

F 56% (9/16)

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is het geheim van diepzeeduikers?

Veel mensen zijn gek op snorkelen en duiken in zee. De meeste van hen blijven redelijk aan de oppervlakte van het water, maar sommige mensen duiken diep. Heel diep! Daarbij is het belangrijk dat ze bepaalde maatregelen nemen, want er zitten ook risico’s aan diepzeeduiken. Dit is de laatste lesopdracht van dit schooljaar, gemaakt door […]

Bekijk

Hoe kunnen insecten helpen om moorden op te lossen?

Als een mens of een ander zoogdier sterft, daalt de lichaamstemperatuur. Na overlijden neemt de huidtemperatuur gewoonlijk snel af door warmtestraling. De kerntemperatuur van het lichaam van een mens (ca. 37,2 °C) zal echter de eerste 2-3 uur na overlijden vrij constant blijven. Daarna vindt afkoeling plaats met een snelheid van ongeveer 0,5-1 °C per […]

Bekijk

Wat weet jij eigenlijk over de penis?

De penis is een orgaan dat alleen voorkomt bij mensen (en sommige dieren) die als jongen zijn geboren. Bijzonder is dat dit orgaan een dubbelfunctie heeft: bij het plassen en bij het naar buiten werken van zaadcellen. Biologiedocent en toets-expert René Westra maakte vragen bij de video De Penis: Topdoks LabExperiment. Bekijk ‘m hier en […]

Bekijk

Hoeveel kleuren zie jij?

De meeste mensen zien de wereld in kleur, tenminste: als het licht is. In het donker is de wereld voor ons zwartwit. Mensen zien niet alle mogelijke kleuren. Ultraviolet en infrarood vallen buiten de grenzen van voor ons zichtbaar licht. We zien trouwens niet alle kleuren in de cirkel doordat we voor al die zes […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.