Home » Materiaal 12+ » Van verkiezingen tot nieuw kabinet

Van verkiezingen tot nieuw kabinet

Dick Schoof als mogelijke nieuwe premier

In november 2023 waren de Tweede Kamerverkiezingen. Nu, zeven maanden later, lijkt er een nieuw kabinet te zijn gevormd. Tijdens deze opdracht bekijk en beoordeel je het proces van verkiezingen tot een nieuw kabinet.

Na de uitslag van de verkiezingen waren de reacties heel verschillend. Veel mensen hadden niet verwacht dat de PVV de grootste partij zou worden. Sommige mensen waren geschokt, andere mensen waren blij. Bekijk de video en maak daarna de vragen.

Vragen

1. Bespreek met elkaar:

  • De reden dat sommigen geschokt waren.
  • De reden dat sommigen blij waren.

2. Wat was jouw reactie op de verkiezingsuitslag?

Na verkiezingen gaan partijen onderzoeken met wie ze een regering kunnen vormen. De  Tweede Kamer heeft 150 zetels. Het werkt het beste als de partijen die gaan samenwerken bij elkaar minstens 76 zetels hebben. Ze vormen dan een meerderheid. Dit zijn niet per se de grootste partijen, maar wel de partijen die over veel dingen hetzelfde denken. Het is gebruikelijk dat de grootste partij andere partijen kiest om mee samen te werken. Voor de PVV was het best moeilijk om partijen te vinden die met hen samen wilden werken. Eén van de eisen die een partij stelde was dat Geert Wilders geen premier wordt.

Vragen

3. Waarom was het voor de PVV best moeilijk om partijen te vinden die wilden samenwerken?

4. Welke partijen gaan nu met elkaar samenwerken?

5. Wie wordt de premier van Nederland?

De formatie is rond. Dat betekent dat de partijen hebben afgesproken welke partij, welke ministers levert voor welke onderwerpen. De partijen hebben allemaal een voorkeur voor een ministerspost. PVV wil bijvoorbeeld graag iemand uit de PVV als minister voor asiel en migratie en de BBB wil graag iemand uit haar partij als minister voor landbouw.

Vragen

6. Waarom ligt het voor de hand dat de PVV kiest voor asiel en migratie en de BBB voor landbouw?

7. Ben jij tevreden over het nieuwe kabinet? Leg uit.

Downloads

Van de makers van Thema’s Burgerschap

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Burgerschap

De Spreidingswet: wat vindt de burger?

De Spreidingswet is van kracht. Die wet moet ervoor zorgen dat de opvang van asielzoekers eerlijker wordt verdeeld over de gemeenten in Nederland.

Bekijk

Verbod op vapes met een smaakje: zin of onzin?

Op 1 januari ging het verbod op de verkoop van vapes met een smaakje in. Hiermee probeert de overheid te voorkomen dat jongeren beginnen met vapen. Vapen is namelijk erg verslavend. Is het goed dat de overheid deze maatregel genomen heeft? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag […]

Bekijk

Wordt Geert Wilders de nieuwe minister-president?

De uitslag van de verkiezingen is bekend. Misschien heb jij ook wel gestemd. Wat gaat er nu met jouw stem gebeuren? Wanneer is bekend wie de nieuwe minister-president van Nederland wordt? En wat betekent deze uitslag voor jouw eigen situatie?Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag met de […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.