Home » Onderwijsnieuws: Ambtenaren voor de klas en bijzondere musical

Onderwijsnieuws: Ambtenaren voor de klas en bijzondere musical

Een man met een stropdas springt van de ene in de andere hand

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Politiek Den Haag vergelijken met een kleuterklas gaat er bij juf Toos niet in

Kleuterklas? Wás het maar een kleuterklas! In een open brief nodigt kleuterjuf Toos van Soest uit Harmelen de Haagse politiek uit om daadwerkelijk in een kleuterklas te komen kijken. Om te leren op je beurt te wachten, aardig voor elkaar te zijn en niet meteen boos te worden.

Houd el Hadoute, blinde, geslaagde gymnasiast: ‘Hulp van een creatieve wiskundedocent was een groot geschenk’

Blind zijn hoeft je niet te beperken. Dat is de levenshouding van de blind geboren Houd el Hadoute (19), die deze woensdag zijn gymnasiumdiploma ontvangt en vanaf september rechten gaat studeren aan de Universiteit Utrecht. ‘Ik hoop dat veel andere blinde jongeren mijn voorbeeld volgen. Met de juiste begeleiding en de juiste inzet, is het mogelijk’, zegt hij.

Gemeente wil eigen ambtenaren in het onderwijs: ‘Ben je toe aan een carrièreswitch?’

Dat docenten amper te vinden zijn weet het stadsbestuur maar al te goed. Vanwege het lerarentekort in de stad probeert de gemeente mensen te verleiden tot een carrièreswitch. Via een nieuwe regeling kunnen ambtenaren vanaf 1 september hun werk binnen de gemeente opgeven om de overstap naar het onderwijs te maken. Bevalt het niet? Dan kan de ambtenaar binnen twee jaar terug naar de oude baan op het stadhuis.

Gevluchte Oekraïense kinderen gaan dubbel naar school: ‘Om voorbereid te zijn op een terugkeer’

Veel gevluchte Oekraïense kinderen volgen dubbel onderwijs: in Nederland én online in hun geboorteland. Dat is zwaar, maar het heeft een goede reden: ‘Als je stopt met de Oekraïense school, lijkt het alsof je besluit niet meer terug te gaan.’

Regels bijklussende onderwijsbestuurders aangescherpt

Schoolbestuurders en toezichthouders die bijklussen bij onderwijsadviesbureaus moeten binnenkort aan veel strengere regels voldoen, melden de onderwijsverenigingen PO-Raad en VO-Raad. Nieuwsuur en de NOS berichtten maandag dat bestuurders en toezichthouders van zeker 33 schoolbesturen tegelijkertijd betaalde functies hebben bij private onderwijsbureaus. In tien van deze gevallen leveren die onderwijsbureaus eveneens diensten aan de onderwijsorganisaties van diezelfde bestuurders of toezichthouders. Hierdoor ontstaat de ‘schijn van belangenverstrengeling’, zo schrijft de VO-Raad.

Best gaat eenzaamheid bij jongeren tegen met Join Us

Veel ouders denken dat hun kind gemakkelijk vrienden maakt, maar de realiteit kan anders zijn. In Nederland voelt maar liefst 32 procent van de jongeren tussen de 12 en 30 jaar zich enigszins eenzaam. De gemeente Best en welzijnsorganisatie Lumens willen deze eenzaamheid tegengaan met Join Us. Join Us helpt jongeren om sociaal sterker te worden en contact te maken met leeftijdsgenoten.

Column met leestip: Generatie angststoornis

‘Als ik u een boek over jongeren en de jeugd mag aanraden deze zomer: Jonathan Haidts Generatie angststoornis.’ Daarmee opent docent geschiedenis Erik Ex zijn column op trouw.nl. ‘Het is misschien niet het meest vrolijk stemmende boek voor aan het strand, maar wellicht wel een dat het leven van uw (klein)kinderen of leerlingen kan redden (of tenminste veel beter kan maken). Want het gaat evident niet goed met onze jeugd.’ Vooral de vaak extreme schermtijden hebben volgens Haidt verstrekkende gevolgen voor het mentale welzijn van jongeren.

Almelose school haalt Jeugdjournaal met hun bijzondere eindmusical

Een filmploeg van de NOS reisde van Hilversum naar Het Palet in Almelo. Deze basisschool geeft onderwijs aan kinderen die nog maar net in Nederland zijn, omdat ze gevlucht zijn of omdat hun ouders in Nederland willen werken. Ook kinderen die op het asielzoekerscentrum in Almelo wonen krijgen les op Het Palet.

De Almelose basisschool heeft dit jaar een primeur: er wordt voor het eerst een eindmusical gehouden. De leraren dachten lange tijd dat een musical te moeilijk was. Maar nu vinden de meesters en juffen van Het Palet dat een eindmusical erbij hoort, ook als je nog maar net in Nederland woont.

Laatste onderwijsnieuws

Een hond op school!

Sommige scholen hebben een hond op school. Hoe werkt dat en welke rol kan een hond in het onderwijs spelen?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.