Home » Onderwijsnieuws: zomerkamp en podcasttips

Onderwijsnieuws: zomerkamp en podcasttips

Een vrouw ligt in het gras naar een podcast te luisteren

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Op het zomerkamp in Heino vindt niemand het vreemd als je houdt van ‘gewoon ontspannen wiskunde doen’

Wiskunde is niet populair onder scholieren. Maar wel bij de deelnemers aan de wiskundekampen in Heino. Ze buigen zich over mathematische problemen en doen een workshop Parabool borduren of Creatief met statistiek.

‘Dankwoord aan de beste docent ooit, die door de MH17-ramp van het leven werd beroofd’

Tien jaar geleden kwam docent Nederlands Laurens van der Graaff om bij de vliegramp met MH17. Zijn oud-leerling Rosanne Neefjes herinnert zich nog goed dat geen docent haar brutale klas wist te temmen – totdat hij kwam. ‘Aan lievelingetjes deed je niet; iedereen was jouw lievelingetje.’

‘School’s Out’ en meer schoolliedjes in rock en pop

Nu de scholen vakantie hebben, geeft Wilfred Takken een overzicht van populaire anti-schoolsongs. En ook pro-schoolsongs. Met Spotify-speellijst!

Speciaal en praktijkonderwijs op één locatie? Deze scholen willen het: ‘Voorsprong op inclusief onderwijs’

De ene school ligt in Zandweerd, de andere in Borgele. Ze vallen onder andere besturen én werken met verschillende doelgroepen. Maar Arkelstein (praktijkonderwijs) en VSO De Linde (voortgezet speciaal onderwijs) zien vooral kansen voor samenwerking. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid voor nieuwbouw op een gedeelde locatie in Deventer. ‘Hiermee nemen we een voorsprong op inclusief onderwijs.’

Zorginstelling komt handjes tekort, dus kinderen springen bij: ‘Meer onderwijs dan dit kun je niet geven’

Het hebben van een verstandelijke beperking is heel normaal, weten de leerlingen van Kindcentrum Vossenburcht in Nijmegen nu. Iedere vrijdag helpen ze bij de dagbesteding. Het blijkt een schot in de roos.

Podcast: Wat heb jij te zeggen als je ouders uit elkaar gaan?

Bart en Malou maken een speciale podcast-serie over scheiden. Ieder jaar krijgen zo’n 40.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. In de tweede aflevering van de Scheidserie gaat het over gesprekken met rechters.

Als ouders gaan scheiden, mogen kinderen vanaf 12 daar met een rechter over praten. Maar volgens deskundigen gaat dat vaak niet goed. Het zijn korte gesprekken met veel moeilijke woorden. Of het gebeurt in ruimtes die niet fijn zijn voor kinderen.

Podcast: over digitaal lezen versus lezen van papier

In deze aflevering van de Leescast praat Hasna El Maroudi met Niels Bakker. Niels is literatuurwetenschapper met een specialisatie in empirische methodologie en onderzoeksspecialist bij Stichting Lezen. Niels is in maart 2024 gepromoveerd op het verschil tussen digitaal lezen en lezen van papier.

Laatste onderwijsnieuws

De ideale les in 6 stappen

De ideale les een onhaalbaar streven? Allesbehalve. Soms is een eenvoudige aanpak heel effectief. Bekijk dit stappenplan maar eens.

Bekijk

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.