Home » Onderwijsnieuws: lerarentekort en lezen in het Engels

Onderwijsnieuws: lerarentekort en lezen in het Engels

Een jonge vrouw in een boekwinkel

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Op deze Zomerschool leren ‘nieuwkomers’ gezond koken en krijgen ze extra taalles: ‘Later ga ik kok worden en kebab maken’

‘Bent u van de krant? Schrijf op: dit is de allerleukste zomerschool van de wereld.’

Kinderen die minder dan een jaar in Amsterdam zijn vieren deze zomer in Amsterdam-Nieuw-West drie weken vakantie op de Zomerschool Amsterdam. Ze volgen extra veel taallessen, leren wat gezond eten is en lachen vooral ook veel – als tijdens een zomervakantie.

Schooldirecteur vreest dat zijn leerlingen na de zomer zonder juf of meester zitten

Door het aanhoudende lerarentekort weten sommige scholen nog niet of ze na de zomer iemand voor de klas hebben staan. In de laatste weken wordt nog gezocht naar leerkrachten.

Jongeren op de Deventer boekenmarkt lezen liever in het Engels. ‘Nederlandse literatuur is, sorry dat ik het zeg, vaak nogal lomp’

Van alle Nederlanders lezen jongeren het minst én ook nog eens steeds minder, zo waarschuwt Stichting Lezen. Dat geldt niet voor deze jonge bezoekers aan de Deventer Boekenmarkt. Al kiest de Netflix-generatie liever voor Engelstalig.

Die ene hardnekkige gewoonte waarvan studenten maar geen afstand kunnen doen: roken

De huidige generatie studenten is heel serieus bezig met haar eigen toekomst en die van de wereld. Desondanks is een groot deel nog altijd verslaafd aan roken, ziet Fenne Stamsnijder.

Opinie: ‘Laten we de geschreven brief opnieuw omarmen, net als de elpee en filmrolletjes’

Hoewel onze ‘post’ tegenwoordig vooral digitaal is, hoopt Puck Aben dat de geschreven brief een comeback maakt. Daar zou uiteindelijk ook PostNL voordeel van hebben.

Kermiskinderen verrast met hypermoderne school vol snufjes

De kinderen van Park Hilaria waren verrast toen ze hoorden dat ze een nieuwe school kregen, vertelde directeur Nora Booij van de stichting. ‘Sodeknetter, wij hebben de nieuwe, riepen ze blij.’ En daarvoor hebben ze volgens Booij dan ook alle reden. De school, in een metersgrote oplegger achter een trekker, is de opvolger van een afgeschreven, dertig jaar oud exemplaar.

Jongeren in sociaal isolement

Behandelaars van ggz-instellingen zien een toename in het aantal jongeren in een ernstig sociaal isolement. Steeds meer jongeren trekken zich terug uit de maatschappij en hebben maanden-, of zelfs jarenlang nauwelijks contact met anderen.

Dit betekent het als jongeren je een ‘NPC’ noemen

Gen Z en gen Alpha gebruiken die term als belediging. Als iemand volgens hen een NPC is, dan zijn ze onorigineel, trendvolgers in plaats van trendsetters, en denken ze niet genoeg voor zichzelf na of herhalen ze vaak de dingen die ze zeggen. Soms wordt het ook gebruikt om iemand te beschrijven die zich niet helemaal standaard gedraagt, of die iets robotachtigs zou hebben. Maar het voornaamste: een NPC doet er niet toe.

Laatste onderwijsnieuws

Een hond op school!

Sommige scholen hebben een hond op school. Hoe werkt dat en welke rol kan een hond in het onderwijs spelen?

Bekijk

Meer interactie in de klas

Wat doet interactie met leerlingen met leraren? In dit artikel zetten we tips voor meer interactie in de klas op een rij.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.