Home » Onderwijsnieuws: Weerbaarheid en festival voor brugklassers

Onderwijsnieuws: Weerbaarheid en festival voor brugklassers

Een tiener kijkt lachend in de camera terwijl ze haar spierballen laat zien.

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Waarom is de ene jongere weerbaarder dan de andere?

Over de mentale gezondheid van jongeren verschijnt geregeld een alarmerend rapport. Weerbaarheidstraining kan helpen, zegt hoogleraar Minne Fekkes bij een nieuw schooljaar. ‘Maar we moeten ook inzetten op de omgeving.’

Gebruik laptop op veel scholen verplicht, lang niet elke ouder kan dat betalen

Een groeiend aantal ouders vraagt hulp van particuliere organisaties omdat ze de schoolspullen voor hun kinderen niet kunnen betalen. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd bij Stichting Leergeld, die huishoudens met een beperkt inkomen financieel ondersteunt.

Psycholoog Bert Wienen: De scholier heeft meer leraar nodig en minder therapeut

Op scholen wemelt het van de jeugdhulpverleners die probleemkinderen proberen te helpen, zonder al te veel succes. Tijd om de regie terug te geven aan de leraar, vindt psycholoog en onderwijswetenschapper Bert Wienen.

Gouda en omliggende gemeenten bundelen krachten om jonge asielzoekers goed onderwijs te bieden

Door de oorlog in Oekraïne en de toestroom van asielzoekers is het aantal leerlingen in Internationale Schakel Klassen (ISK) toegenomen. De gemeenten Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas werken samen met Carmelcollege Gouda om deze leerlingen goed voortgezet onderwijs te bieden.

Naarmate scholieren ouder worden, wordt hun succes sterker bepaald door hun doorzettingsvermogen

In de loop van een schoolcarrière worden karaktereigenschappen als doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid (‘niet-cognitieve vaardigheden’) steeds belangrijker voor schoolsucces. Het effect van cognitieve eigenschappen (‘intelligentie’) op dat succes blijft in die periode ongeveer gelijk.

Dit blijkt uit een groot Brits onderzoek waarbij werd gekeken naar de genetische basis voor beide vaardigheden, cognitief en non-cognitief, en het effect op schoolsucces.

Wat zoeken Greenpeace, AH en Shell in het klaslokaal?

Hoe wenselijk is het dat bedrijven en belangenorganisaties lespakketten maken voor scholen? Greenpeace ging te ver, en werd op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie. Experts pleiten voor beter toezicht.

Ruim 89.000 titels geleend via nieuwe leesapp voor vmbo en mbo

Een nieuwe leesapp, speciaal ontwikkeld voor mbo’ers en vmbo’ers, valt in de smaak. Bij LEES, een initiatief van de online afdeling van de Koninklijke Bibliotheek, zijn in minder dan een jaar bijna 45.000 accounts aangemaakt en ruim 89.000 titels uitgeleend.

Festival voor kinderen die naar de brugklas gaan: ‘Wordt wel spannend’

Veel kinderen vinden het spannend om van groep 8 naar de middelbare te gaan. De gemeente Rotterdam heeft daarom iets bedacht om dat minder eng te maken. Kinderen die in die stad naar de middelbare gaan, kunnen vandaag naar een speciaal festival!

Laatste onderwijsnieuws

Vijf kinderen knuffelen hun juf en zwaaien naar de camera

Gezocht: Nationale Onderwijstalenten 2024

Ben jij een getalenteerde student in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs, of ken je iemand die deze erkenning verdient? Grijp dan nu je kans!

Bekijk
Ee klein groepje kinderen zit in een halve cirkel om de leerkracht heen.

3x differentiëren met klasopstellingen

Heb je weleens gedacht aan differentiëren met klasopstellingen? Een juiste opstelling komt de motivatie en de leeropbrengst van leerlingen ten goede.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.