Home » Materiaal 12+ » Angst is een slechte raadgever

Angst is een slechte raadgever

Kinderen vieren Prinsjesdag

Vorige week was het Prinsjesdag en werd duidelijk wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Yora Rienstra schreef een column over haar visie op dit beleid.

Vragen vooraf

  1. Hoe kijk jij terug op de afgelopen politieke periode?
  2. Word jij wel eens door angst overmand? Zo ja, waar ben jij dan bang voor?

Bekijk de video

Het is doodeng wat deze persoon voor ogen had | Druktemaker | NPO Radio 1 (youtube.com)

Vragen bij de video

  1. Wat is het belangrijkste verwijt dat de columnist de coalitiepartijen maakt?
  2. De columnist gebruikt veelvuldig beeldspraak in haar column. Wat is het thema van die beeldspraak? Geef een voorbeeld.
  3. Volgens de columnist worden we zo bang gemaakt dat we alleen nog maar geloven in de beperking van vluchtelingen en niet zien wat zij ons kunnen bieden. In hoeverre herken jij je in deze uitspraak? Licht je antwoord toe.
  4. Wat is de grootste angst van de columnist als het gaat om het huidige regeringsbeleid? Ben jij het hiermee eens? Waarom wel/niet?
  5. Naast het nieuwe regeringsbeleid blijkt er nog een andere actuele aanleiding te zijn om deze column te schrijven. Welke?
  6. Geef jouw oordeel over deze column. Ga daarbij in op de vorm en de inhoud.
Van de makers van Talent

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een eigen column naar aanleiding van een actuele politieke gebeurtenis. Voeg minimaal twee keer een vorm van beeldspraak (binnen één thema) toe aan jouw column. Zoek zo nodig eerst informatie op over de verschillende vormen van beeldspraak. Gebruik minimaal vierhonderd woorden voor jouw column.

Optie 2

De volkswijsheid luidt: angst is een slechte raadgever. Maar is dat wel zo? Lees het hoofdstuk ‘Angst is een slechte raadgever’ uit het boek Dwaaltaal van Jurriën Rood.

Bespreek in groepjes in welke situaties angst wel en niet een goede raadgever is. Voeg allemaal een persoonlijk voorbeeld toe. Kunnen jullie klassikaal een conclusie trekken?

Andere Actuele opdracht Nederlands

Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.