Home » Materiaal 12+ » Prinsjesdag: waar halen we het geld vandaan?

Prinsjesdag: waar halen we het geld vandaan?

De koning leest de troonrede voor

De derde dinsdag in september is een belangrijke dag voor Nederland. Het kabinet komt dan met de plannen voor het komende jaar. Maar wat ga jij daarvan merken? Ga jij per maand geld overhouden? Lees de tekst en bekijk vervolgens de video. Daarna ga je aan de slag met de vragen.

Troonrede

De nieuwe plannen van het kabinet worden gepresenteerd in de Troonrede. Koning Willem-Alexander leest deze voor. De plannen gaan over onder andere woningbouw en migratie. En over hoeveel geld Nederlanders te besteden hebben.

Geld

Bijna alle burgers gaan er volgend jaar iets op vooruit in de portemonnee. Dit is wel afhankelijk van een aantal zaken. Bijvoorbeeld of je een uitkering of een vaste baan hebt of dat je veel sport of juist rookt.

Zorg

De zorg is ook een belangrijk onderwerp. Nederlanders worden steeds ouder, hierdoor stijgen de zorgkosten. De kosten voor de zorgverzekering gaan omhoog met gemiddeld zo’n 10 euro per maand. De zorgtoeslag stijgt maar met 6,80 euro per maand.

Bron: NOS, Volkskrant, RTL Nieuws, NU.nl

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Jongeren op fatbikes

Fatbikes: begrenzen of verbieden?

Lesopener bij de actualiteit over fatbikes. Moet het gebruik van de fatbike worden begrensd of helemaal verboden worden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.