Home » Materiaal 12+ » Chaos in ecosystemen

Chaos in ecosystemen

De Italiaanse onderzoeker Elisa Benincà deed in Amsterdam promotieonderzoek bij professor Jef Huisman. Benincà deed praktisch onderzoek aan plankton-organismen en werkte daarbij met computermodellen. Uit haar onderzoek bleek dat het door chaotische patronen vaak lastig is om te voorspellen wat er op langere termijn in een ecosysteem gebeurt.

Bekijk de video ‘Chaos in ecosystemen’. Maak daarna de opdrachten.

Opdrachten

1 Robert May, baron van Oxford, maakte in 1976 een model dat gebaseerd was op een eenvoudige wiskundige formule die de groei beschreef van een dierlijke populatie. Het betrof hier een deterministisch model, waarin kansen of waarschijnlijkheden geen rol spelen. Hieronder is zijn model nagebootst in het computerprogramma Coach.
Verklaar het patroon dat May vond bij een lage groeisnelheid.

2 Welke naam geeft men in de ecologie aan de afgebeelde curve?

3 May onderzocht wat er gebeurde als hij de groeisnelheid in de populatie verhoogde en vond bij een bepaalde verhoging het volgende resultaat:

Leg uit dat dit chaotische patroon vooral gemakkelijk kan ontstaan bij kleine organismen, zoals de plankton-organismen waar Elisa Benincà aan werkte.

4 Leg uit hoe het komt dat in een situatie met vier soorten met invloed op elkaar (zoals vossen, hermelijnen, konijnen en muizen) de ontwikkeling van aantallen moeilijker te voorspellen is dan bij een situatie met maar twee soorten.

5 Waarom is het verstandig om bij het beheer van natuurgebieden zoals de Hoge Veluwe of de Oostvaardersplassen met modellen te werken, en niet alleen met tellingen van daar levende soorten?

6 Tijdens de corona-epidemie werkte het RIVM bij de advisering aan de overheid veel met modellen over parameters, zoals de afstand tussen individuen en de benodigde vaccinatiegraad.
Leg het nut uit van zulke modellen.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Stamceltransplantatie voor Muze

Muze heeft een ziekte waarbij haar witte bloedcellen haar eigen cellen aanvallen. Daarom krijgt ze stamcellen van een donor.

Bekijk

Bakpoeder voor topsporters?

Topsporters letten goed op hun voeding. De laatste jaren staat soms bakpoeder op het menu.

Bekijk

De marathon in een model

Tijdens de marathon werken allerlei systemen in het lichaam. Met een computermodel kun je daar onderzoek naar doen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.