Home » Materiaal 12+ » YouTube past algoritmes aan: gaat dat werken?

YouTube past algoritmes aan: gaat dat werken?

Jonge vrouw in sportschool

Jongeren vinden steeds vaker de weg naar de sportschool. Dat komt onder andere door sociale media. Maar het vele kijken naar YouTube-filmpjes van strakke lichamen heeft een negatief effect op het zelfbeeld. YouTube heeft nu maatregelen aangekondigd om jongeren te beschermen tegen dit soort beelden. Is dat nodig en gaan deze maatregelen werken? Bekijk de video en maak daarna de vragen.

Jongeren die steeds maar weer naar dezelfde soort video’s kijken, bijvoorbeeld over make-up of routines in de sportschool, kunnen in een filterbubbel terechtkomen. Vaak kijken naar dezelfde soort video’s over het perfecte uiterlijk is slecht voor jongeren, zeggen experts. Daarom komt YouTube met aanpassingen voor geregistreerde accounts van jongeren tussen de 13 en 18 jaar.

Algoritme

Jongeren kunnen nog steeds video’s bekijken over onderwerpen als fitness of make-up. Maar YouTube past de algoritmes op zo’n manier aan dat gebruikers die dit soort video’s bekijken, daarna geen vergelijkbare video’s zien in hun aanbevelingen. Dit voorkomt dat jongeren een ‘konijnenhol induiken’, aldus de Britse krant The Guardian.

Ouderlijk toezicht

Een andere functie die YouTube invoert, is de mogelijkheid om accounts te koppelen. Op deze manier zien ouders welke aanbevelingen hun kind krijgt. Expert Herman Maes zegt hierover tegen de Vlaamse omroep VRT: “Ik ben benieuwd welke 12- of 15-jarige zulke toegang aan zijn ouders gaat geven, of niet gewoon een ander account gaat aanmaken. Dat doe je in een paar minuten.”

Bron: RTL Nieuws, The Guardian, VRT

Downloads

Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Maatschappijleer

Jongeren op fatbikes

Fatbikes: begrenzen of verbieden?

Lesopener bij de actualiteit over fatbikes. Moet het gebruik van de fatbike worden begrensd of helemaal verboden worden?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.