Home » Beleidsupdate: Impuls Open Leermateriaal

Beleidsupdate: Impuls Open Leermateriaal

leerlingen in het Rijksmuseum

Op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) worden wekelijks veel besluiten genomen over het primair onderwijs. In Beleidsupdate lees je wat jij van het Haagse beleid in de klas gaat terugzien. Deze keer: Impuls Open Leermateriaal.

Als leerkracht heb je eens in de vier jaar met de Inspectie van het Onderwijs te maken. Maar de Inspectie heeft door haar onderzoeken veel invloed op het onderwijscurriculum. Deze onderzoeken bepalen namelijk mede waar extra aandacht naartoe gaat. Verder beoordeelt de Inspectie natuurlijk de prestaties van jouw school.

Wat is open leermateriaal?

Open leermateriaal is gratis, rechtenvrij en publiek beschikbaar lesmateriaal dat is ontwikkeld door bijvoorbeeld leerkrachten of culturele instellingen, zoals het Rijksmuseum. Dit bekent dat je dit materiaal vrij in de klas kunt gebruiken en aanpassen. Gebruik jij Wikiwijs of Schooltv? Dit zijn voorbeelden van open leermateriaalplatforms.

Het materiaal dient verschillende doelen. Zo kun je met open leermateriaal inspelen op bijvoorbeeld de actualiteit, thema’s of de behoeften van leerlingen. Het materiaal is aanvullend op de al bestaande lesmethodes en curricula en biedt leerkrachten daardoor de mogelijkheid om lessen in te richten naar hun voorkeur. Het programma Impuls Open Leermateriaal wil zo zelfs het beroep van leerkracht aantrekkelijker maken.

Waar kun je subsidie voor aanvragen?

Met de subsidieregeling wil OCW het ontwerpen, gebruiken en innoveren van open leermateriaal bevorderen. Het ministerie hoopt zo dat de onderwijskwaliteit op basisscholen en middelbare scholen toeneemt.

De subsidieaanvraag staat open tot en met 2 november. Voorwaarde is dat je hebt deelgenomen aan één van de online informatiebijeenkomsten op 3 of 17 oktober. Scholen kunnen subsidie aanvragen om open lesmateriaal te ontwikkelen, bijvoorbeeld over duurzaamheid of ten behoeve van de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Verder kan de subsidie ook worden gebruikt voor het ontwikkelen van een visie op leren en onderwijs, of het toepassen en evalueren van open leermateriaal. Voor elk wat wils dus!

Meer lezen?

Impuls Open Leermateriaal

Openleermateriaal.nl

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.