Home » Boekentips Engels oktober

Boekentips Engels oktober

Omslagen boekentips Engels oktober

Oktober is de Maand van de Geschiedenis , waarbij je op verschillende plekken in Nederland evenementen kan bijwonen in het thema ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’. Ook wordt de Libris Geschiedenis Prijs uitgereikt voor het beste (Nederlandstalige) historische boek van het afgelopen jaar. Het is natuurlijk een goed moment om jongeren bewust te maken van het verleden, en om bijvoorbeeld een samenwerking met de sectie geschiedenis aan te knopen. Wij delen een paar Engelse boekentips binnen het thema, zodat je wat aanknopingspunten hebt om met een frisse blik aan de slag te gaan!


A Season for Scandal – 15+

Laura Wood
Uitgeverij Scholastic
Publicatiejaar: 2024

Vind je Bridgerton een leuke serie (denk aan kostuumdrama, de rolverdeling van man/vrouw, romantiek) dan zit je met dit boek ook zeker goed.

Omslag A Season for Scandal van Laura Wood

A Season of Scandal – wat officieel het tweede deel is van een serie, maar makkelijk apart te lezen is – speelt zich af in het London van 1898. Bloemist Marigold Bloom moet financieel haar hoofd boven water houden nadat haar verloving bruut is afgebroken. Ze krijgt hulp van de geheime vrouwenorganisatie Aviary en moet dan samenwerken met de slechtgehumeurde maar aantrekkelijke Oliver Lockhart, die haar hart sneller laat slaan. Samen met de dames van de Aviary moeten ze erachter zien te komen of het meisje dat bij Oliver op de stoep staat daadwerkelijk zijn lang verloren zus is, of een meisje dat doet alsof om een erfenis te krijgen.

De schrijfstijl van Wood is simpel, met weinig moeilijke woorden en korte zinnen. Het boek heeft meer dan 450 pagina’s, en daar moet menig middelbare scholier wellicht aan wennen. Het verhaal maakt dit echter meer dan goed. Er zit spanning, historie, drama en een vleugje romantiek in het boek. Ook zit er maatschappijkritiek in het boek en daarmee gespreksstof: Homoseksualiteit wordt als schande gezien en in de doofpot gestopt. Ook de veroordeling van het vrouwenlichaam (wat bij Marigold meer dan eens gebeurt omdat ze naar de standaarden van die tijd voluptueus is) speelt een rol in het verhaal. 


Great Circle – 15+

Maggie Shipstead 
Uitgeverij Knopf
Publicatiejaar: 2021

Dit boek telt veel bladzijden maar dat zou niet af moeten schrikken. Het is geschreven in een vlotte stijl en leest niet moeilijk.

Omslag Great Circle van Maggie Shipstead

In Great Circle maken we kennis met Marian Graves, een waaghals die als vrouw overeind blijft in de mannenwereld van de luchtvaart in de 20e eeuw. In het begin van het boek wordt ze als kind, samen met haar broer, gered van een zinkend schip. Het is dan 1914. We volgen Marian en zien haar verliefd worden op het vliegen als er piloten in kleine vliegtuigjes fantastische stunts uithalen boven haar woonplaats. Op 14-jarige leeftijd verlaat ze school, vindt ze een geldschieter en gaat Marian zelf vliegen. Ze heeft een grote droom: The Great Circle, de hele wereld overvliegen, zowel over de Noord- als de Zuidpool. Maar tijdens een poging verdwijnt Marian en daarna wordt er nooit meer iets van haar vernomen.

Het fascinerende levensverhaal van Marian wisselt af met het verhaal van een ander personage, Hadley Baxter. Zij is een 21e-eeuwse actrice en zal Marian spelen in een biopic die over haar leven gemaakt gaat worden. Ter voorbereiding op de rol verdiept Baxter zich in het leven van Graves en zij raakt compleet geïntrigeerd. Er zijn veel overeenkomsten tussen Marian en Hadley, om te beginnen hun wil om vrij en onafhankelijk te zijn. 

De twee verhalen ontvouwen zich in een goed tempo. Je leeft mee met de personages en ondertussen leer je over de ontwikkeling van de luchtvaart en de positie van vrouwen in deze en de vorige eeuw. Lees het boek zeker helemaal uit want in de laatste bladzijden komt een mooie plottwist waar je nog lang over na zult denken.


The Silence of the Girls – 15+

Pat Barker 
Uitgeverij Doubleday BooksPublicatiejaar: 2018

Dit boek is zeer geschikt voor leerlingen die Latijn of Grieks volgen. Maar ook andere leerlingen met een interesse in de Oudheid en geschiedenis zullen dit boek en zijn mooie invalshoek kunnen waarderen.

Omslag The Silence of the Girls van Pat Barker

De meesten van ons kennen de grote lijnen van het verhaal van de Trojaanse oorlog uit de Ilias van Homeros. We kennen dit verhaal vooral vanuit het perspectief van de beroemde mannen: Achilles en Agamemnon. Maar hoe zat het met de vrouwen? Zij werden als handelswaar en oorlogsbuit over en weer gesleept en hadden nooit een stem in het epos. In dit boek bezien we deze oorlog door de ogen van Briseïs, ontvoerd door Achilles wordt zij zijn lievelingsslavin. Ze verandert van een vrije vrouw in een gevangene. En ze is niet de enige; ontelbaar veel vrouwen werden uit hun huizen geroofd en toebedeeld aan de strijders. Zij leefden hun levens op de achtergrond van de heldendaden van de beroemde mannen, maar in dit boek krijgen zij hun eigen stem.

Met prachtige historische details weet Pat Barker de sfeer van een Grieks oorlogskamp neer te zetten. Het voelt alsof je er zelf middenin zit. De gruweldaden die de vrouwen moeten ondergaan zijn afschuwelijk en worden ervaren vanuit het perspectief van Briseïs. Van haar krijgen we steeds het rauwe commentaar op wat er gebeurt en daardoor worden de verschillen in positie van mannen en vrouwen steeds duidelijker en zichtbaarder. Briseïs moet zien te overleven in een wereld die niks om haar geeft, samen met vele andere vrouwen.


Merel is bibliothecaris en mag zich de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2023 noemen. Naast haar werk in de bibliotheek is ze vooral bezig met haar (boeken)blog, haar eigen bedrijf waarmee ze boek- en bierproeverijen organiseert én natuurlijk met het lezen van een heleboel boeken! Haar voorkeur? Jeugdboeken, Young Adult en thrillers.

Lot is dol op Engelse literatuur, boekwinkels en bibliotheken. Na haar studie Engelse taal en cultuur in Nijmegen heeft ze met veel plezier gewerkt als docent Engels in het voortgezet onderwijs. Sinds vorig jaar werkt ze in de bibliotheek zodat ze zich nog meer kan inzetten om jongeren te laten genieten van het lezen van boeken.

Laatste onderwijsnieuws

een pompoen, spinnenwebben en een mummie

Column: Trick or Treat!

'En tijdens het lesgeven komt die gedachte weer omhoog: voor ons mbo-docenten is het toch eigenlijk altijd een beetje Halloween?'

Bekijk
Een kind dat knuffelt met zijn moeder

Een optimale ouderverbinding op school

Een optimale ouderverbinding op school heeft veel voordelen voor leerkracht, ouder en kind. Maar hoe bereik je die ouderverbinding?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.