Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.
Hoogbegaafdenscholen vrezen bezuinigingen: ‘Kinderen tussen wal en schip’
Het kabinet wil 4,7 miljoen euro bezuinigen op onderwijs voor hoogbegaafden. Gespecialiseerde scholen komen in verzet: ze vrezen dat ze dan niet meer alle kinderen goed kunnen begeleiden en hopen dat de Tweede Kamer er een stokje voor steekt.
Leesplezier in het mbo
Wat kunnen scholen en mbo-docenten zélf doen om leesplezier te bevorderen? En welke instrumenten zijn er als ondersteuning? Ineke de Roo en Caroline Heijer van Stichting Lezen vertellen over het belang van een sterk, strategisch leesbeleid en samenwerking met de Bibliotheek.
Column: ‘Wij zijn de drukste van de school, zegt de klas trots’
‘De lastige klas’ is op dit moment – zoals altijd vlak voor de herfstvakantie – hét onderwerp van gesprek: ‘welke gek heeft én Yme én Tommy én Tim bij elkaar gezet?’, ‘wat heeft Xander nu weer door het lokaal gegooid?’ Hoe vaak heb ik leerlingen al niet (zelfs met enige trots) horen zeggen dat hun klas de drukste van de school is? Een groep kan er zelf in gaan geloven.
Inspectie bezoekt al jaren veel minder basisscholen dan aan Kamer is beloofd
Ondanks de belofte aan de Kamer dat de onderwijsinspectie alle basisscholen elke vier jaar zou bezoeken, is dat sinds 2014 niet meer gebeurd. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur.
In 2021 liet het ministerie deze toezegging los, maar beloofde wel dat een fors deel van de scholen nog steeds regelmatig zou worden bezocht. Ook dat blijkt niet te kloppen. Twee derde van de scholen is sindsdien niet meer bezocht. De Tweede Kamer is over dit alles niet geïnformeerd.
Interesse in de medische wereld? Groene Hart Ziekenhuis geeft jongeren kijkje achter de schermen
Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda nodigt jongeren uit voor een ‘Ontdek de Zorg’ avond, waar zij kennis kunnen maken met werken in het ziekenhuis. Op dinsdag 19 en woensdag 20 november stelt het ziekenhuis ‘s avonds de deuren open voor scholieren die meer willen weten over beroepsopleidingen in de zorg. Jongeren kunnen direct na het halen van hun havo- of vwo-diploma beginnen met zo’n beroepsopleiding, meldt het Groene Hart Ziekenhuis.
Bezuinig niet op de brede brugklas, zeggen onderwijswethouders
Onderwijswethouders van de vier grote steden willen niet dat het kabinet de subsidie voor de brede brugklas stopzet. In die onderbouwklassen zitten leerlingen met verschillende schooladviezen bij elkaar. Met name kinderen uit kansarme gezinnen hebben er baat bij om na de basisschool langer de tijd te krijgen zich te ontwikkelen, benadrukken zij.
De beste jeugdfilm van het jaar is…
Welke film wint de CJP Jeugdjury Award voor beste jeugdfilm? Dat wordt bekendgemaakt op het Cinekid-festival, het grootste filmfestival voor kinderen ter wereld. Wie deze prijs wint, wordt bepaald door kinderen zelf, met een kinderjury.
Benoeming plaatsvervangend secretaris-generaal OCW
Drs. M.L. (Mo) Jaber el Meftahi MPA wordt plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 1 februari 2025.