Home » Uit de praktijk: LOL-gesprekken

Uit de praktijk: LOL-gesprekken

Leerling, ouder en leerkracht in gesprek

Op kbs De Zandberg in Breda worden vanaf groep 4 LOL-gesprekken georganiseerd: gesprekken tussen LeerlingOuder en Leerkracht. De school wil dat kinderen eigenaar worden van hun eigen ontwikkeling en dat zij meedenken over wat zij nodig hebben bij hun leerproces. De ouders worden hier ook bij betrokken. Dit gesprek gaat dus over de ontwikkeling van het kind en maakt een belangrijke driehoek compleet: de relatie tussen kind, ouder en leerkracht.

Reflecteren met kinderen

Ter voorbereiding op het LOL-gesprek evalueren de leerkracht en het kind het doel van de afgelopen periode en kiezen zij een nieuw doel voor de volgende periode. Hiervoor gebruiken zij een doelenformulier. De doelen richten zich op de executieve functies. De leerkracht bespreekt met het kind waarom het een doel kiest en op welke manier het eraan wil werken. Samen stellen ze ook vast of het kind hulp nodig heeft bij dit doel en zo ja, van wie en in welke vorm.

Tijdens het LOL-gesprek heeft het kind de regie; de leerkracht stelt vooral coachende en sturende vragen en de ouders vullen aan vanuit hun ervaringen in de thuissituatie. Het is de bedoeling dat de kinderen reflecteren op hun leerervaringen en nadenken over hun eigen handelen. Binnen de LOL-gesprekken wordt uitgegaan van de autonomie en de competentie van zowel kinderen, ouders, als leerkrachten en wordt er gericht gewerkt aan verbinding en relatie.

Portfolio

De kinderen bouwen tijdens hun schoolloopbaan aan een portfolio. Naast het doelenformulier en de rapportage gericht op de (niet-)methodegebonden toetsen en het sportfolio, komen hierin ook trotswerkjes waarin de eigen ontwikkeling te zien is. Het portfolio is de basis voor het gesprek.

Samen je eigen weg

Als kinderen met hun ouders en hun leerkracht afstemmen wat hun behoeften zijn en op welke manier zij hun eigen weg bewandelen, wordt hun leeromgeving optimaal. Kind, ouders en leerkracht vormen samen een gouden driehoek. In deze opzet zijn kinderen het onderwerp en niet langer het lijdend voorwerp.

Kelly VisserCarolien de HoonIrene Old Hengel en Lisette Dirks zijn resp. teamcoördinatoren en directeur van kbs De Zandberg in Breda.

Dit artikel verscheen eerder in Praxisbulletin, januari 2023.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.