Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er Nederlanders die hebben samengewerkt met de Duitse bezetters. Na mei 1945 begon de berechting van personen die ervan werden verdacht tijdens de oorlog ‘fout’ te zijn geweest. Van deze verdachten zijn dossiers gemaakt. Deze dossiers worden waarschijnlijk op 1 januari 2025 voor iedereen digitaal toegankelijk. Welke dilemma’s brengt dat met zich mee?
Bekijk de video en maak daarna de opdrachten.
Opdrachten
1 Welke drie stappen hebben onderzoekers tot nu toe moeten ondernemen om in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging van het Nationaal Archief informatie te kunnen vinden over Nederlanders die fout zijn geweest in de Tweede Wereldoorlog?
2 Wat vind je belangrijker: de openbaarmaking van het archief of de privacy van de mensen die erin voorkomen? Leg je antwoord uit.
3 Welke kritiek hebben tegenstanders van het online doorzoekbaar maken van dit archief? Noem drie argumenten.
Het Nationaal Archief vindt de openbaarwording van deze gegevens belangrijk, omdat het antwoord kan geven op vragen waar mensen al jaren mee lopen.
4 Leg uit dat dat een oneigenlijk argument is.
Een volledig beeld van een persoon of situatie is alleen mogelijk door meerdere bronnen naast elkaar te leggen en diepgravend onderzoek te doen. Dat kan niet iedereen, daar moet je wel haast in geschoold zijn.
5 Vind je dat het Nationaal Archief voldoende doet om mensen te beschermen tegen mogelijk onjuiste conclusies? Leg je antwoord uit.
Van de makers van Memo
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.