Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.
Nog geen akkoord over onderwijs, stemmingen uitgesteld
Coalitie en oppositie praten nog altijd over aanpassingen op de begroting van het ministerie van Onderwijs, maar er is nog geen akkoord. De stemming in de Tweede Kamer, die voor vanmiddag op het programma stond, is uitgesteld.
Het kabinet is op Prinsjesdag met plannen gekomen om zo’n 2 miljard euro op onderwijs te bezuinigen en een groot deel van de oppositie is het daar niet mee eens. Omdat de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, hebben zij ook steun van een deel van de oppositie nodig.
Lichtpuntje in het onderwijs: eerste signalen vooruitgang lees- en rekenniveau op basisscholen
Of het daadwerkelijk een keerpunt is, zal moeten blijken, maar voor het eerst sinds de coronaperiode scoren Nederlandse leerlingen beter op basisvaardigheden zoals lezen, spellen en rekenen. Extra budgetten betalen zich uit, claimt het ministerie van Onderwijs, dat de komende jaren juist moet bezuinigen.
Voor het eerst een kerstcommercial over kracht van lezen
Vanmorgen bezocht Eppo Bruins, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in zijn woonplaats Ermelo boekwinkel Riemer & Walinga om de start van Wie leest heeft een goed verhaal kracht bij te zetten. Deze meerjarige bewustwordingscampagne bevat onder andere een ontroerende reclamefilm rond de feestdagen.
Stevige impuls van € 129 miljoen voor technologieonderwijs
Het kabinet wil dat elk kind en elke jongere de kans krijgt om zich technologische vaardigheden eigen te maken. Of het nu gaat om het omgaan met computers, programmeren of het maken van protheses: het beheersen van technologische vaardigheden is essentieel in de wereld van nu en morgen. Het kabinet geeft dan ook een stevige impuls aan het technologieonderwijs.
Aantal studenten op mbo daalt verder, sector waarschuwt voor gevolgen
Het aantal studenten op mbo-scholen is dit jaar gedaald met bijna tweeduizend. Dat terwijl er een groot tekort is aan praktijkgerichte vakmensen. De brancheorganisatie (MBO Raad) noemt de daling “alarmerend”.
Vorig jaar waren er 469.400 studenten in het middelbaar beroepsonderwijs, dit jaar zijn dat er 467.500. In de cijfers is niet de categorie studenten opgenomen die een mbo-opleiding volgt via een bedrijf. Sinds 2020 neemt het aantal studenten af. De verwachting is dat dat op termijn leidt tot personeelstekorten in sectoren als de bouw, de zorg, onderwijs en de technieksector.
Scholen kunnen salaris leraren niet meer betalen als onderwijsplan doorgaat, ambtenaren zeer kritisch
Scholen komen over een jaar ‘in de problemen’ als de bezuiniging van bijna twee miljard euro op onderwijs doorgaat. Salarissen voor leraren in de Randstad zullen bijvoorbeeld straks niet meer te betalen zijn, stellen ambtenaren in een nog niet gepubliceerd document.
Voorkomen en verminderen langdurige afwezigheid leerlingen en mbo-studenten
Nog te vaak zitten kinderen en jongeren langdurig thuis zonder onderwijs. Om schooluitval beter in beeld te krijgen, te voorkomen én terug te dringen is het wetsvoorstel Terugdringen Schoolverzuim van staatssecretaris Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) naar de Tweede Kamer verstuurd. Met dit wetsvoorstel kunnen basisscholen, middelbare scholen en mbo-instellingen sneller, beter en preventief actie nemen bij afwezigheid van leerlingen en mbo-studenten. Ook neemt het aantal langdurige vrijstellingen van de leerplicht af.
Paarse vrijdag op school
Aanstaande 8 december wordt op scholen door heel Nederland Paarse Vrijdag gevierd. Op deze dag laten scholen zien dat iedereen zichzelf mag zijn, en dat niemand gepest of buitengesloten mag worden om wie die is. COC Nederland ontwikkelt elk jaar een Paarse Vrijdag pakket voor de basisschool met verschillende hulpmiddelen om Paarse Vrijdag te vieren.
In het pakket van dit jaar verschijnen onder andere de prentenboeken van Donnie, informatie en materiaal voor een ouderavond, lesbrieven van de ambassadeurs van queerkinderboeken, het tweede seizoen van de podcast ‘Juffen en meesters op regenboogles’, het Paarse Vrijdag lied (gezongen door Shary-Ann) en de tweede editie van de Paarse Vrijdag Spelshow. Naast aandacht voor familie-, seksuele- en genderdiversiteit wordt er dit jaar ook nog meer aandacht aan jezelf kunnen zijn in de brede zin besteed.
Deze kinderen vieren voor het eerst Sinterklaas: ‘Hij heeft glamour’
Op veel scholen wordt vandaag Sinterklaas gevierd. Ook op de Amstelland International School. Daar zitten kinderen op school die nog maar net in Nederland wonen. Zij vieren het feest dus voor het eerst.