Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.
Tweede Kamer houdt extra debat over onderwijs
De Tweede Kamer houdt nog een nieuw debat over de onderwijsbegroting. Deze week werden de coalitie en een deel van de oppositie het erover eens dat voor 750 miljoen euro aan onderwijsbezuinigingen wordt teruggedraaid en dat daarvoor in de plaats besparingen komen op andere terreinen.
Kunsthistoricus redt oude scholen van de nieuwbouw, met volle prijzenkasten als gevolg
Vijfduizend naoorloogse scholen dreigen te worden vervangen door nieuwbouw. Maar veel afgeschreven gebouwen kunnen beter worden opgeknapt, is de overtuiging van kunsthistoricus Wilma Kempinga. De renovaties die haar stichting Mevrouw Meijer bewerkstelligt winnen talloze architectuurprijzen. Wat is haar methode?
Problemen op Paarse Vrijdag: regenboogvlag in de fik
Paarse Vrijdag, een speciale dag voor lhbtiq+-leerlingen op middelbare scholen. Moet zorgen voor steun, maar op driekwart van de middelbare scholen zorgt die dag voor problemen. NOS Stories vroeg zich af: Kan Paarse Vrijdag zo wel doorgaan?
Zeker 70.000 kinderen zitten thuis zonder volwaardig onderwijs: ‘Tijd om naar het systeem te kijken’
Ieder jaar stijgt het aantal kinderen dat uitvalt in het onderwijs. Oudervereniging Balans wil deze ‘thuiszitters’ terug naar de schoolbanken brengen en publiceerde maandagavond in Bibliotheek Neude in Utrecht een rapport waarin zij pleiten om niet het individuele kind als probleem te zien, maar de nadruk te leggen op het organiseren van volwaardig onderwijs.
Opinie van 18-jarige Skipp: ‘Stagiairs met een beperking zijn niet slechts goedkope krachten voor simpele klusjes – neem ons serieus’
Stages van leerlingen met een beperking worden in Amsterdam te vaak ingevuld met weinig uitdagend werk, zegt Skipp Rijnhout, die zelf op een school voor speciaal onderwijs heeft gezeten. ‘Als je een beperking hebt, wil dat niet zeggen dat je niet kunt leren en groeien.’
Gouda geeft basisscholen boek over seksueel misbruik om taboe te doorbreken
Alle Goudse basisscholen hebben het boek ‘Charlie, een boek over aanraken en aanzitten’ van de gemeente ontvangen. Dit boek vertelt het verhaal van een kind dat seksueel misbruik heeft meegemaakt. Leerkrachten kunnen het boek gebruiken om het onderwerp bespreekbaar te maken.
‘Het allerleukste is als de ouders en de juffen huilen bij het feest van Sankta Lucia, zoals elk jaar vlak voor kerst’
Waar lopen de correspondenten van de Volkskrant tegenaan in hun dagelijkse leven? Vandaag: Jeroen Visser ziet hoe Zweden het in de donkere weken voor kerst gezellig maakt, met als hoogtepunt de viering van Sankta Lucia op school.
Zeker 14 kinderen en jongeren naar het ziekenhuis door vapen
Zeker veertien kinderen en jongeren moesten afgelopen jaar naar het ziekenhuis door vapen. Longarts Wanda de Kanter wil de leeftijdsgrens voor nicotineverkoop elk jaar verhogen, zodat jongeren van de toekomst het niet meer kunnen kopen.