De nieuwe baas van de NAVO Mark Rutte waarschuwt in een toespraak voor de toegenomen dreiging. De NAVO is een militair bondgenootschap van 32 landen uit Noord-Amerika en Europa. Lees de tekst en bekijk vervolgens de video. Daarna ga je aan de slag met de vragen.
De NAVO-lidstaten werken vooral samen op militair vlak. Er zijn militaire oefeningen waar lidstaten aan meedoen en er zijn afspraken over hoeveel ieder land moet uitgeven aan defensie. De belangrijkste afspraak is dat een aanval op één NAVO-land wordt gezien als een aanval op alle landen.
Dreiging
In zijn eerste toespraak als secretaris-generaal zegt Mark Rutte dat de dreiging van landen als Rusland, China en Iran hoog is: “We zijn niet in oorlog, maar er is zeker geen vrede.” Daarom moet de NAVO veel meer gaan investeren in defensie. Donald Trump zei tijdens de verkiezingscampagne dat hij landen die minder dan 2 procent van het BNP uitgeven aan defensie niet zou komen helpen.
Flintertje
Om zich beter te kunnen verdedigen zou Nederland de uitgaven aan defensie moeten verhogen van 2 procent naar 2,5 tot 3 procent van het BNP. Rutte heeft wel ideeën waar dat vandaan moet komen. Hij denkt aan pensioenen, gezondheidszorg en sociale zekerheid: “Er is van die drie dingen een flintertje nodig. […] Maar daar staat tegenover dat je wel veilig bent.”
Noodpakket
Inwoners van NAVO-lidstaten moeten zich ook zelf gaan voorbereiden. Eerder al waarschuwden banken dat burgers cash geld in huis moeten halen. Ook een radio en genoeg eten en drinken voor een paar dagen zijn geen overbodige luxe. Zo’n noodpakket is niet veel werk, zeggen experts, mensen hebben vaak al veel in huis, zoals kaarsen of dekens.
Bron: Volkskrant, NOS, Trouw, AD, De Telegraaf
Downloads
Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.