Home » Boekentips Engels januari

Boekentips Engels januari

Omslagen januari

De derde maandag van januari is een belangrijke dag in de Verenigde Staten, en ook in andere Angelsaksische landen wordt er op deze dag stilgestaan bij het leven van Martin Luther King. Op deze dag wordt zijn leven herdacht en zijn inzet voor de burgerrechten van Afro-Amerikanen geprezen. Martin Luther King vocht voor een gelijkwaardige wereld op een geweldloze manier. Met fantastische speeches (I have a dream), deelname aan vele demonstraties, onuitputtelijk verzet tegen ongelijkheid en uiteindelijk de gruwelijke aanslag waarbij hij zijn leven verloor, is Martin Luther King een sleutelfiguur in de Amerikaanse- en wereldgeschiedenis geworden. Met onze boekentips van deze maand sluiten wij aan bij dit eerbetoon. Dit gedenken wij met diverse boeken van auteurs van kleur, met thema’s als racisme en discriminatie.


New Kid 
12-15 jaar

Jerry Craft 

Uitgeverij HarperCollins

Publicatiejaar: 2019

Een aanrader in de zoektocht naar laagdrempelige, diverse boeken.

Omslag New Kid

New Kid is het eerste deel in een graphic novel-serie van Jerry Craft. Craft is zowel de (zwarte) schrijver als illustrator van deze boeken. Hij geeft aan dat hij boeken schrijft die hij zelf had willen lezen als kind, en zijn graphic novels hebben al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Deze serie gaat over Jordan Banks, die op een nieuwe school begint waarop hij een van de enige kinderen van kleur is. Hij is daarnaast ook erg op zichzelf en tekent cartoons. Je volgt hem in zijn reis om zichzelf niet te verliezen, vriendschappen te maken, maar ook anderen bewust te maken van zijn positie.

New Kid is een laagdrempelige en simpele graphic novel waarbij jongeren bewust worden van de vooroordelen bij een jongere van kleur, maar ook de ongemakken van nieuw zijn op een school. Het privilege van witte mensen spat ervan af en dat is voor sommige confronterend, maar daardoor ontzettend belangrijk. Omdat Jordan striptekenaar wil worden, zie je tussendoor tekeningen van hem (zwart-wit) in superheldenstijl. Ook de namen van de hoofdstukken zijn leuke knipogen naar bekende films- en boekenseries.  Het is geen enorm diepgaand verhaal, maar de boodschap wordt tussen de regels door duidelijk.


Dear Martin – 15+

Nic Stone 

Uitgeverij: Simon & Schuster Childrens Books

Publicatiejaar: 2018

Voor de jongeren die The Hate U Give hebben gelezen is dit een echte aanrader.

Omslag Dear Martin

Dear Martin begint met de zeventienjarige Justyce, die door een politieagent mishandeld wordt omdat wordt gedacht dat hij een wit meisje kidnapt. Omdat hij zwart is gaan ze uit van vooroordelen en wordt Justyce onterecht gearresteerd. Hij begint een dagboek waarin hij schrijft naar Martin Luther King, en begint de passages telkens met ‘Dear Martin’. Hij vertelt over racisme jegens zijn vrienden en andere jongeren, en wat hij denkt dat King zou doen. Ondertussen speelt het verhaal zich ook af in het heden, waarin hij en zijn (witte) vrienden opkomen voor onterechte stereotypen en racistische uitingen op hun school, zoals outfits van de Ku Klux Klan tijdens Halloween. 

Dear Martin is een indringend coming-of-age verhaal, dat ook nog laagdrempelig is en over vriendschap en romantiek gaat. Het niveau van Engels is goed te doen, en het boek is ook niet zo dik als The Hate U Give, maar wel vergelijkbaar qua thema. Ter verdieping is ‘Dear Justyce’ daarna ook goed te lezen. 


Noughts & Crosses – 15+

Noughts & Crosses

Uitgeverij Random House

Publicatiejaar: 2001

Voor de leerlingen die verslingerd raken aan Sephy en Callum zijn er ook nog een tweede (Knife Egde) en derde  (Checkmate) deel om verder in te lezen.

Omslag Noughts & Crosses

Noughts & Crosses is deel 1 van een trilogie van de Britse schrijfster Malorie Blackman. De serie, met hoofdpersonages Persephone (Sephy) en Callum, is al wat ouder, maar de onderwerpen zijn nog steeds heel erg relevant. In de wereld van dit boek zijn er twee groepen, de Noughts en de Crosses, die zich op een bepaalde manier tot elkaar verhouden en in principe niet mixen met elkaar. Maar liefde kruipt natuurlijk waar het niet gaan kan en Sephy en Callum worden ondanks hun beider achtergrond toch verliefd op elkaar. Wat volgt is een spannend verhaal waar jongeren zich helemaal in kunnen verliezen maar ook iets van kunnen leren.

De schrijfster heeft namelijk iets bijzonders gedaan met de structuur van dit boek. Ik wil niet teveel verklappen maar door deze opzet word je aan het denken gezet over de wereld waarin wij leven en de aannames en vooroordelen die je (onbewust) hebt. Probeer daarom ook een oudere uitgave te pakken te krijgen om aan je leerlingen te geven zoals op het plaatje hierboven. De nieuwere edities geven, net als de Netflix-serie, veel te veel weg waardoor de leerling een bijzondere leeservaring misloopt en dat zou jammer zijn.

Aan dit boek zou je een mooie lessenreeks rondom de Burgerrechtenbeweging kunnen koppelen waarin je kunt vertellen over Martin Luther King, over Little Rock High School, Rosa Parks en het Blue eyed/Brown eyed experiment van Jane Elliott.


Merel is bibliothecaris en mag zich de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2023 noemen. Naast haar werk in de bibliotheek is ze vooral bezig met haar (boeken)blog, haar eigen bedrijf waarmee ze boek- en bierproeverijen organiseert én natuurlijk met het lezen van een heleboel boeken! Haar voorkeur? Jeugdboeken, Young Adult en thrillers.

Lot is dol op Engelse literatuur, boekwinkels en bibliotheken. Na haar studie Engelse taal en cultuur in Nijmegen heeft ze met veel plezier gewerkt als docent Engels in het voortgezet onderwijs. Sinds vorig jaar werkt ze in de bibliotheek zodat ze zich nog meer kan inzetten om jongeren te laten genieten van het lezen van boeken.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.