In zes weken tijd werd het land Mozambique getroffen door twee zware orkanen: Idai en Kenneth. Beide richtten enorme schade aan in het toch al arme Mozambique.
Golven van wel 10 meter hoog stuwden water in de rivieren. Het water veroorzaakte modderstromen die alles meenamen wat ze onderweg tegenkwamen. Steden waren afgesloten van de buitenwereld. Mensen zaten dagenlang op de daken van hun huizen en het water bleef maar stijgen. Dit had vooral te maken met de regen die met bakken uit de hemel viel.
Moeilijk bereikbaar
Doordat het rampgebied zo moeilijk te bereiken was, duurde het na de eerste orkaan lang voordat de hulpverlening op gang kwam. Wegen waren onbegaanbaar geworden en de elektriciteit was uitgevallen. Hierdoor kon er geen contact worden opgenomen met de overlevenden. Ook waren grote gebieden overstroomd en konden dorpen alleen per helikopter bereikt worden.
Rampzalig
In een land als Mozambique zijn orkanen van deze omvang rampzalig. Ze zijn gewend aan één à twee orkanen per jaar, maar dit zijn meestal kleine stormen die minder krachtig zijn. De meeste huizen zijn niet bestand tegen de windsnelheden van deze grote orkanen. Het herstellen van alle schade gaat langzaam. Mensen hebben geen geld om een nieuw huis te bouwen en ook als ze dat wel zouden hebben, dan is er op dit moment niet genoeg materiaal voorhanden.
Ziektes
Een nog veel groter probleem is het gebrek aan schoon drinkwater. De bevolking loopt het risico besmet te raken met cholera door het drinken van vervuild water en gebrek aan schone toiletten. Cholera is een infectieziekte die erg besmettelijk is; mensen die de ziekte hebben kunnen er zelfs aan overlijden. Na de ramp zijn duizenden mensen ziek geworden, vooral in de vluchtelingenkampen.
Ook is er een groot risico op het uitbreken van malaria. Deze ziekte wordt verspreid door muggen. Muggen houden van water en dat is er in Mozambique op dit moment in overvloed. Het gebruiken van een klamboe is een middel om malaria te voorkomen.
Daar bovenop dreigt er ook nog een hongersnood uit te breken in Mozambique. Het land kan niet bewerkt worden omdat het onder water staat, de oogst van dit jaar is mislukt en door de overstromingen is het eten van de inwoners nat geworden en bedorven.
Een zee van modder
In het binnenland vlakbij de de havenstad Beira is een meer ontstaan met een oppervlak van 3000 vierkante kilometer. Voor de ramp woonden hier honderdduizenden mensen. Het meer is gevuld met water en modder. Mensen moeten zich met bootjes verplaatsen. Het water zakt wel, maar dat gaat langzaam.
Klimaatverandering
Klimaatdeskundigen zeggen dat orkanen zoals deze vaker voor zullen gaan komen. Het zeewater bereikt sneller de vereiste temperatuur door de opwarming van de aarde. De afgelopen maanden hadden meerdere gebieden te kampen met extreem weer. In Australië was het veel warmer dan normaal, in Noord-Amerika juist veel kouder. En ook Europa had een relatief warme winter het afgelopen jaar.
Bronnen
Bron 1 Waarom hebben we in Europa geen orkanen?
Bron 2 Een zee van water
werkblad-ACTUALITEIT-orkaangeweld-in-Mozambique (pdf)
werkblad-ACTUALITEIT-orkaangeweld-in-Mozambique (word)