Home » Materiaal 12+ » Nieuw-Zeeland: what’s in a name?

Nieuw-Zeeland: what’s in a name?

Bron afbeelding: Creative Photo Corner

Het land Nieuw-Zeeland is genoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland. Maar veel Nieuw-Zeelanders weten niet eens waar de Nederlandse provincie ligt. Waarom zouden ze ook? Nieuw-Zeeland heeft niets met Zeeland te maken. Hoog tijd voor een naamsverandering, vindt de politieke partij Te Pati Māori (de Māori-partij).

Māori

In Nieuw-Zeeland wonen ongeveer 5 miljoen mensen. Zo’n 15% daarvan stamt af van de Māori: de oorspronkelijke bewoners van het land. De Māori arriveerden ruim 700 jaar geleden van andere eilanden in de Grote Oceaan. Ze hebben nog altijd een eigen cultuur, met een eigen taal, geloof, muziek, dansen, kleding, gebouwen en gewoonten. Zo hebben veel Māori herkenbare gezichtstatoeages.

Abel Tasman

In 1642 ontdekte de Nederlander Abel Tasman als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland. Hij dacht dat het een deel was van een enorm land op het zuidelijk halfrond en noemde het Statenland. De ontmoeting met de Māori verliep niet goed. Het schip van Tasman vuurde een kanon af. De volgende dag vielen de Māori de twee Nederlandse schepen aan. Vier bemanningsleden werden gedood en Tasman maakte dat hij wegkwam. Zijn mannen gingen nooit aan land in Nieuw-Zeeland. Een paar jaar later verscheen het nieuwe land op Nederlandse kaarten als Nova Zeelandia (Latijns voor Nieuw-Zeeland).

James Cook

Meer dan honderd jaar later is de Engelsman James Cook de eerste ontdekkingsreiziger die in Nieuw-Zeeland aan land gaat. Hij verengelst de naam tot New-Zealand. Na Cook komen er meer Engelsen en er ontstaan spanningen met de Māori. In 1840 tekenen ze het verdrag van Waitangi, waarmee Nieuw-Zeeland een Britse kolonie wordt. Maar omdat de tekst in het Engels anders was dan in het Māori, ontstonden er al snel conflicten over de betekenis. Dat leidde in 1845 tot een oorlog van bijna 30 jaar.

De vlag

In 1902 krijgt Nieuw Zeeland de huidige vlag. In de vlag staat de vlag van Groot-Brittanië, om duidelijk te maken dat het land een kolonie is. Maar in 1947 wordt het land onafhankelijk, al blijft het lid van het Britse gemenebest met de Engelse koningin als staatshoofd. Niet alle Nieuw-Zeelanders zijn daarom blij met de vlag: hij verwijst teveel naar Groot-Brittannië en hij lijkt teveel op de vlag van Australië. In 2015 en 2016 was er daarom een grote campagne om een nieuwe vlag te kiezen. Iedereen mocht een ontwerp insturen en er werd in verschillende rondes gestemd. Het resultaat: de meeste mensen wilden toch de oude vlag behouden.

De naam

Na de vlag is er nu dus discussie over de naam van het land. De Māori-partij wil de naam veranderen in Aotearo: in de Māori-taal betekent dat: ‘het land van de lange witte wolk’. Volgens de verhalen zouden de eerste Māori hiermee het Noordereiland beschreven hebben. De Māori hebben geen oorspronkelijke naam voor het hele land. Ze willen van Nieuw-Zeeland af omdat ze het raar vinden dat het land naar een Nederlandse provincie genoemd is.

Bron 1 Nieuw-Zeeland kiest een nieuwe vlag

Werkblad ACTUALITEIT Aotearoa

Antwoordblad ACTUALITEIT Aotearoa

 

Aan de slag met Aardrijkskunde

Schade na de overstroming in Valencia

Overstromingen in Spanje

In deze lesbrief ga je uitzoeken hoe het komt dat delen van Spanje te maken kreeg met hevige overstromingen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.