Home » Materiaal 12+ » Wie bepaalt wat normaal is?

Wie bepaalt wat normaal is?

‘Drugs kunnen levensgevaarlijk zijn, zeker in de sterke dosering die nu vaak voortkomt. Deze normalisering van drugsgebruik tijdens het uitgaan wil ik ter discussie stellen’, schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Hij verwijst naar onderzoek waaruit blijkt dat ruim zestig procent van de jongeren die vaak naar feesten en clubs gaat xtc gebruikt, terwijl de gemiddelde dosis werkzame stof in xtc de afgelopen jaren sterk is toegenomen. ‘Voor veel ouders lijkt drugsgebruik door hun kinderen een taboeonderwerp. Wellicht omdat zij vaak niet weten dat hun eigen kinderen of kinderen om hen heen drugsgebruik heel normaal vinden. Wellicht ook omdat ouders zelf in de regel nooit in aanraking zijn geweest met drugs die nu populair zijn’, aldus Van Rijn. Ouders weten volgens hem vaak helemaal niet dat hun kind drugs gebruikt of in een omgeving zitten waarin dat normaal wordt gevonden.

Kennis

Van Rijn vindt dat een zorgwekkende situatie. ‘Opvoeding – ook als het gaat om drugsgebruik – is uiteraard in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van ouders. Het is net zo belangrijk dat ouders het gesprek met hun kinderen aangaan over drugs als over roken, alcohol en seksualiteit. Hier is nog een flinke slag te maken.’ Daarom komen er nu gerichte acties om ouders beter te informeren. Verder wordt de voorlichting op scholen verbeterd, kunnen gemeenten met hun vergunningenbeleid drugsgebruik beter voorkomen en moeten organisatoren van feesten nog meer hun verantwoordelijkheid nemen. ‘Organisatoren van evenementen doen op zich hun best om drugs te weren’, zegt Van Rijn in Het Parool. ‘Ze fouilleren bij de poort, zorgen dat er een strafrechtstraat is en nemen maatregelen op de dansvloer zelf. Desalniettemin valt nooit helemaal te verhinderen dat er wordt gebruikt.’

Hoogopgeleid

Verschillende onderzoeken tonen aan dat vooral hoogopgeleiden steeds vaker drugs gebruiken. Volgens Het Parool neemt het drugsgebruik onder Amsterdamse jongeren vooral toe als ze gaan studeren. Dat komt volgens de krant door het veranderende uitgaansgedrag. Uit onderzoek naar drank- en drugsgebruik in het Amsterdamse stadsdeel Zuid blijkt dat er ook steeds meer gebruikt wordt door vwo’ers. ‘Een verklaring kan zijn dat ze vaak relatief rijke ouders hebben en dus meer zakgeld krijgen en meer te besteden hebben aan drank en drugs’, legt stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel in Het Parool uit.

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.