‘Geld rolt naar burger’, kopte de Telegraaf in grote letters op de voorpagina van de zaterdageditie. De krant had de tot dinsdag geheime Miljoenennota eerder in handen gekregen. Uit de cijfers blijkt dat iedereen er in 2018 op vooruit gaat, de economie blijft groeien en de werkloosheid verder afneemt. Hoewel er extra wordt geïnvesteerd in de zorg stijgt het eigen risico van 385 euro naar 400 euro. ‘Om ervoor te zorgen dat mensen met een laag inkomen niet in de problemen komen, wordt de zorgtoeslag eveneens flink opgehoogd’, meldt de Telegraaf. De begroting is opgesteld door regeringspartijen VVD en de PvdA. Zij vormen samen het demissionaire kabinet-Rutte II.
Salarissen
Opvallend is daarom de 270 miljoen euro die het demissionaire kabinet uittrekt voor de verhoging van de salarissen van basisschooldocenten. Volgens de Volkskrant krijgt minister Lodewijk Asscher (PvdA) daarmee zijn zin. ‘Coalitiepartner VVD weigerde aanvankelijk met de 270 miljoen in te stemmen, omdat premier Rutte tegelijkertijd aan de formatietafel financiële afspraken wilde maken met CDA, D66 en ChristenUnie.’ Naar verwachting komt er kort na de herfstvakantie een nieuw kabinet met deze vier partijen. De Telegraaf merkt op dat het nieuwe kabinet de begroting nog kan aanpassen. ‘Als ze op tijd klaar zijn, kunnen ze zelfs nog met miljarden schuiven. De tijd dringt echter: hoe langer het duurt, hoe minder speelruimte ze hebben.’ Overigens eisen de onderwijsbonden een veel hoger bedrag, namelijk 900 miljoen euro. ‘Leraren in het basisonderwijs hebben inmiddels een staking aangekondigd in de eerste week van oktober’, meldt NRC Handelsblad.
Koopkracht
Net als de Telegraaf kreeg ook deze krant de geheime Prinsjesdagstukken in handen. ‘Het is meer de vraag hoe laat het gebeurt, dan óf de Miljoenennota uitlekt’, schrijft NRC-columnist Pim van den Dool. ‘De vrijdag voor Prinsjesdag krijgen de Tweede Kamerfracties de rijksbegroting onder embargo en ieder jaar lekt wel iemand het stuk naar de pers.’ Dat betekent ook dat kranten al vóór Prinsjesdag kritiek kunnen leveren op de plannen van de regering. Zo vindt Het Parool dat de koopkrachtcijfers wat magertjes afsteken bij de klinkende cijfers in deze begroting. ‘Werkenden profiteren met 0,8 procent net iets meer dan gepensioneerden (0,6 procent) en de minima (0,3 procent). Het kabinet trekt in totaal 425 miljoen euro uit om alle groepen een beetje koopkrachtwinst te gunnen. Toch houdt het allemaal niet over, zeker niet nu de economie draait als een tierelier.’