Bijna tweeënhalf jaar geleden plaste Geerte Piening in de buurt van het Amsterdamse Leidseplein op straat. Wildplassen is op de meeste plaatsen verboden. Dit verbod staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Wildplassers kunnen een geldboete van maximaal 140 euro krijgen. Zo ook Piening. Vorige week vocht zij de opgelegde boete bij de kantonrechter in Amsterdam aan. ‘Mannen en vrouwen worden wel gelijk behandeld in het betalen van een boete, maar niet in de faciliteiten om te plassen’, zei Piening in de rechtbank. Er zijn veel minder openbare toiletten voor vrouwen, dan voor mannen. In het Parool legt Marco Schimmel uit dat Nederland geen historie heeft met openbaar sanitair. ‘Ik ken geen dorp in Engeland zonder openbaar toilet. In Duitsland vind je er een op elke parkeerplaats. Dat kennen wij hier gewoon niet.’ In diezelfde krant stelt feministe Dunya Verwey dat architecten van steden meestal mannen zijn. ‘Ze kunnen zelf overal plassen, dus ze hóeven er ook niet aan te denken.’
Vonnis
De rechter vond het gebrek aan openbare toiletten voor vrouwen geen reden om wild te plassen. ‘Er zijn amper vrouwelijke wildplassers. Normaal kom ik vooral mannen tegen. U bent pas de tweede vrouw’, zo citeerde de NOS de rechter. Bovendien had Piening gebruik kunnen maken van de plaskrul (zie afbeelding). ‘Dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen’, meende de rechter. Of Piening had gewoon eerder naar het toilet moeten gaan. ‘Uitgaanspubliek, zeker als het alcohol drinkt, heeft een zorgplicht tot preventief plassen. Ook dat is een maatschappelijke norm die in de uitspraak besloten is’, schrijft NRC Handelsblad. De krant vindt het een taak van de overheid om te zorgen voor meer openbare toiletten voor vrouwen. De rechter legde Piening uiteindelijk een boete van 90 euro op. Dit is vijftig euro lager dan de maximumgeldboete, omdat het zo lang duurde voordat de zaak voor de rechter kwam.
Actie
Er barstte een storm van kritiek op het vonnis los. Actiegroep Zeikwijven organiseerde dit weekend de Eerste Landelijke Urinoirplasdag. De actievoerders wilden op humoristische wijze aantonen dat het ‘voor vrouwen niet mogelijk is om op een nette, schone en waardige wijze te plassen in een urinoir dat is ontworpen voor mannen’. De actiegroep riep deelnemers op om foto’s te maken van de acties op diverse plekken in het land. De foto’s zullen later, samen met de petitie ‘Plasgelijkheid in Nederland’, worden aangeboden aan minister Jet Bussemaker. Zij is verantwoordelijk voor het Nederlandse emancipatiebeleid.