Home » Aan de slag met afval-bewustwording: hoe begin je?

Aan de slag met afval-bewustwording: hoe begin je?

afvalscheiding

Als je aan afval denkt, denk je al snel aan viezigheid. Maar wist je dat veel afval eigenlijk helemaal niet zo vies is? Het kan zelfs (her)gebruikt worden. Bananenschillen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als plantenvoeding. Even laten trekken in water en je huiskamerplant is je dankbaar! Het is belangrijk om deze bewustwording aan kinderen mee te geven. Maar hoe begin je hiermee? En hoe zorg je ervoor dat de boodschap blijft hangen? Om meer te weten te komen spraken we met Gilbert de Raad van het afvalrecyclingbedrijf Renewi.

Ieuw, afval! Maar is afval eigenlijk wel zo vies?

Eigenlijk is afval heel nuttig. Neem bijvoorbeeld compost. Dit kun je zelf maken door een (compost)bak te vullen met het groente- en fruitafval uit jouw eigen keuken. Zo gebruik je de natuur voor de natuur. Een ander voorbeeld van nuttig afval: knutselwerkjes! Wie herinnert zich niet de verschillende bouwwerken van lege toiletrollen tijdens handvaardigheid? Op deze manieren is afval niet vies, maar juist erg handig (en zelfs leuk!).

Waarom is bewustwording rondom afval zo belangrijk?

Er is aanzienlijk meer (zwerf)afval dan vroeger. Drinkpakjes, boterhamzakjes en voorverpakt fruit hebben de herbruikbare drinkbekers en broodtrommels vervangen. Waar we vroeger zelf een boterham bij ons hadden, kopen we nu sneller een – in papier of plastic gevouwen – broodje bij de supermarkt. “We zijn namelijk veel welvarender en meer ‘on-the-go’ dan vroeger”, vertelt Gilbert. “Het is belangrijk dat we hier bewust van zijn, zodat we weten hoe we de natuur kunnen helpen.”

Afval: vroeger en nu

Zoals we hierboven al vertelden, is er tegenwoordig veel meer afval. Dat is een groot verschil met hoe het vroeger was. Een bijkomend verschil is dat scholen nu bewustwording creëren en lesgeven over afval en recyclen. Er zijn zelfs cursussen en studies over dit onderwerp. Zo neemt afvalrecyclingbedrijf Renewi tegenwoordig stagiaires van verschillende studies aan. Gilbert is erg te spreken over deze verandering . Hij is zelf veel bezig met hoe we meer en beter kunnen recyclen. We zijn met z’n allen dus veel meer bezig met de toekomst en de natuur. En dat is natuurlijk positief!

Zelf meer bewustwording creëren

Wat kun jij doen om bewustwording rondom afval te creëren bij jou op school?

  • Begin bij het schoolgebouw. Als school en als leerkracht kijkt een leerling naar je op. Zorg daarom dat je het goede voorbeeld geeft als het gaat om recyclen. “Als leerkracht heb je namelijk een voorbeeldfunctie” vindt Gilbert. Neem zelf ook minder voorverpakte producten mee naar school. Heeft de school nog geen gescheiden afvalbakken? Is er een (moes)tuintje, maar nog geen composthoop? Laat zien op welke manier jij en de school zich inzetten voor de natuur. Zo kun je het goede voorbeeld geven en zelfs direct aan de slag gaan.
  • Het recyclebedrijf Renewi heeft een lesplan ontwikkeld dat je als leerkracht kunt gebruiken. Dit lesplan vertelt meer over recyclen, verschillende soorten afval en het voorkomen van afval. Waar komt afval vandaan? Waar gaat het heen? Waarom moet je afval scheiden? Het plan biedt een houvast om al deze vragen te kunnen beantwoorden. Interesse? Bekijk het lesplan en vraag het direct aan.
  • Maak afval scheiden leuk! Lees hier hoe je dat doet

Start met afval scheiden in de klas

Het scheiden van afval in de klas is altijd een goede start. Zo worden de leerlingen zich meteen bewust van de verschillende soorten afval die er zijn. Beloon leerlingen voor het scheiden van afval. Reik bijvoorbeeld een prijs uit voor het beste idee om afval te voorkomen of recyclen. Ook kun je je bij de meeste gemeenten aanmelden om met jouw klas zwerfafval op te prikken. Hier kun je een leuke wedstrijd van maken!

Hoe maak je ouders bewust van afval?

Neem ouders mee in de informatie die je je leerlingen geeft. Betrek hen bij de projecten en stuur ze bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Zo weten de ouders van jouw leerlingen wat er speelt bij jou op school en zijn zij er zelf ook mee bezig. Des te makkelijker is het voor hen om ook een steentje bij te dragen.

Wil je meer weten over afval? Vraag dan het educatieboekje van Milieu Service Nederland aan.

Heb jij creatieve ideeën om je afval op een andere manier te gebruiken of te scheiden? Deel het hieronder in het reactieformulier!

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.