Home » Aan de slag met leesbevordering!

Aan de slag met leesbevordering!

training leesplezier

Ontlezing is een serieus maatschappij-breed probleem. Jongeren lezen steeds minder en dat gaat ten koste van hun taalvaardigheid, hun studieresultaten en uiteindelijk hun algeheel functioneren in onze samenleving. Denk aan het lezen én begrijpen van bijsluiters of het schrijven van een sollicitatiebrief. Hoe zorg je dat je leerlingen aan het lezen gaan én blijven? In dit artikel lees je meer over het belang van leesbevordering en leesplezier, inclusief twee tips waarmee je direct in de les aan de slag kunt!

Waarom is lezen zo belangrijk?

Frequent lezen en lezen voor het plezier dragen bij aan een betere taalvaardigheid, een grotere woordenschat én de ontwikkeling in literaire competentie van niveau 2F naar 3F, waarbij 2F staat voor het kennisniveau aan het einde van het vmbo; het minimale niveau om te kunnen functioneren in de maatschappij. Bij instroom naar het mbo heeft lang niet iedere student niveau 2F al behaald. Tijd voor een inhaalslag dus!

Samen op zoek naar het juiste boek

De onlangs op de NPO verschenen documentaire van Pointer ‘De aanpak van laaggeletterdheid’ geeft een goed inzicht in de moeizame weg die een laaggeletterde aflegt in onze maatschappij. In deze documentaire wordt duidelijk dat hoe eerder met lezen begonnen wordt, hoe beter het resultaat. Als docent kun je hier een cruciale rol in spelen. Met jouw enthousiasme en expertise kun je als geen ander je leerlingen motiveren op zoek te gaan naar het juiste boek. Dat is namelijk de eerste hobbel die genomen moet worden: iedereen houdt van verhalen, maar niet iedereen houdt van dezelfde verhalen.

Tip 1: Ga met je leerlingen in gesprek over de hobby’s die ze hebben, de films die ze aanspreken en geef naar aanleiding van die informatie leestips.

Lezen loont altijd

Samen met je leerlingen lezen is ontzettend belangrijk. Al helemaal als je je leerlingen vrijlaat in wát te lezen: een stripboek, een korte verhalenbundel, gedichten of een tijdschrift. Lezen, in elke vorm, dient namelijk verschillende doelen:

  • het bevorderen van de resultaten van examens
  • het verbeteren van de taalvaardigheid én zelfredzaamheid
  • het verbreden van het perspectief op de wereld
  • het stimuleren van verbeeldingskracht en empathisch vermogen

Tip 2: Begin of sluit je les af met tien minuten vrij lezen – gebruik deze tien minuten ook zelf om te lezen voor het plezier.

Training Leesplezier

Leesplezier bevorderen maken is maatwerk. In de training ‘Leesplezier in het mbo’ krijg je een belevingsroute aangereikt hoe je leesbevordering structureel in de lessen (Nederlands) kunt implementeren, alsook tips en handvatten om leerlingen het plezier in lezen te laten ervaren en zo een ware leescultuur te creëren. Een grotere mate van leesmotivatie, leesplezier en dus geletterdheid gegarandeerd.

Docente Myrte Kuijpers-Venema, die samen met Team Pedagogisch Werk bij Zadkine Welzijn een verkorte versie van de training volgde: ‘Renée wisselde theorie af met wat opdrachtjes waardoor ze het interactief maakte. Ook liet zij ons kennismaken met een aantal werkvormen die we kunnen gebruiken tijdens de les om de studenten kennis te laten maken met verschillende boeken. De docenten die al actief bezig zijn met leesbevordering in de lessen hebben de kennis en werkvormen direct in de les toegepast. Bij de overige teamleden is het zaadje geplant of misschien al iets gegroeid naar de noodzaak om daadwerkelijk te gaan lezen in de klas.’ 

Na het volgen van de training weet je hoe je studenten op het spoor van het juiste boek brengt; je kent verschillende werkvormen om leesplezier te stimuleren; je weet hoe je deze werkvormen in de eigen lessen kunt implementeren en je kunt de leescyclus inzetten als middel om een krachtige leesomgeving te creëren.

Kijk op Passionate Bulkboek voor meer informatie.

Kom de training voorproeven!

Tijdens OVM live op 15 maart geeft Renée van Breems, hoofd Leesbevordering & Advies en docententrainer een verkorte versie van de training: Samen lezers maken. Meld je aan voor deze sessie en maak kans op een gratis inspiratiesessie voor je hele vaksectie t.w.v. 450 euro.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.