Vandaag wordt de Cultuurkaart gepresenteerd aan docenten en culturele instellingen. Deze nieuwe culturele creditcard is bedoeld als vervanging van de CKV-bonnen. Op de kaart staat een budget van €15,- dat scholieren kunnen besteden aan cultuur. Vanaf november kunnen zij hiervoor terecht bij ruim 1500 bioscopen, theaters concertpodia en musea. De Cultuurkaart is tegelijkertijd een CJP-kortingspas, waarmee scholieren recht hebben op korting op culturele activiteiten, maar ook op magazines, reizen en in sommige winkels.
De CKV-tegoedbonnen werden in 1999 voor het eerst uitgedeeld aan scholieren om culturele activiteiten binnen het CKV-onderwijs te kunnen betalen. Zeven jaar later stelde Maria van der Hoeven, toen nog minister van OC&W, dat de bonnen eigenlijk nogal ouderwets waren. Leerlingen zagen de waarde van de “papiertjes” niet in en raakten ze bovendien nogal eens kwijt (ze schijnen vooral vaak in de wasmachine terecht te komen). Een digitale pas zorgt bovendien voor minder administratieve rompslomp: docenten hoeven de bonnen niet meer te beheren, en de bonnen hoeven niet meer geteld te worden nadat ze gebruikt zijn.
De belangrijkste verandering is echter dat de Cultuurkaart beschikbaar wordt gesteld aan alle scholieren in het voortgezet onderwijs. De bonnen waren alleen bedoeld voor leerlingen die het vak CKV volgden. Op die manier hoopt minister Plasterk dat nog meer Nederlandse jongeren in aanraking komen met cultuur.
De Cultuurkaart lijkt enthousiast ontvangen te worden, 99,5% van de middelbare scholen heeft zich al aangemeld. Naar verwachting zullen ruim 930.000 leerlingen in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar dit schooljaar een Cultuurkaart ontvangen. Ter vergelijking: de CKV-bonnen werden jaarlijks gebruikt door ongeveer 200.000 leerlingen.
Ook de reacties van scholieren op de site van CJP zijn positief. Zij vinden het wel jammer dat de kaart pas in november komt. Ook vinden zij het jammer dat er geen rekening wordt gehouden met reiskosten voor diegenen die weinig voorzieningen in hun eigen woonplaats hebben. Maar, zo merken anderen terecht op: deze problemen waren er ook al met de bonnen.
De kaart krijgt een eigen website: cultuurkaart.nl. Deze is op dit moment alleen nog niet live. Tot die tijd kunnen docenten voor meer informatie over de cultuurkaart terecht op docentensite van het CJP.
Lees ook: Kunst in mobieltjes