Home » Alles over de makerspace!

Alles over de makerspace!

Geïnspireerd door Willie Wortel zijn er heel wat kinderen die uitvinder willen worden. Om ze op weg te helpen, kun je als leerkracht of docent aan de slag met een makerspace: een multidisciplinaire maakruimte vol digitale apparatuur en traditioneel gereedschap. Daar kunnen leerlingen hun creativiteit de vrije loop laten.

Tegenwoordig vind je op steeds meer scholen de zogeheten makerspaces: ruimtes waar leerlingen met digitale apparatuur en gereedschap dingen kunnen maken. Een makerspace is een perfecte ruimte voor multidisciplinaire projecten waarbij leerlingen vakoverstijgend werken. Ze kunnen er hun talenten ontwikkelen door hun eigen creatieve ideeën tot uitvoer te brengen.

Het belang van makerspaces

Een makerspace is meer dan een moderne knutselruimte. Leerlingen leren er niet uit een boek of op basis van de door de leerkracht of docent bepaalde lesstof. Ze worden er niet geacht een bepaalde methode stap voor stap te volgen en tot slot een toets af te leggen. Makerspaces draaien om vrijheid, om onderzoekend en vormgevend leren waarbij het eindresultaat ondergeschikt is aan het proces. Experimenteren en ontdekken zijn belangrijk in de ontwikkeling van leerlingen en de makerspace is daar bij uitstek geschikt voor.

Daarnaast is een maakplek waar zowel technisch als digitaal kan worden gewerkt onmisbaar in het huidige onderwijs. Technische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Als leerkracht of docent moet je leerlingen digitale en technische vaardigheden meegeven. In de makerspace breng je leerlingen op een creatieve manier bij de techniek. Ze leren hier hun creatieve ideeën te verwezenlijken met behulp van technische apparatuur en digitalisering en automatisering zijn een onlosmakelijk onderdeel van het creatieve proces. Zo werken leerlingen in een makerspace tevens aan hun 21e-eeuwse vaardigheden.

Aan de slag met een makerspace

Zowel in het po als vo zijn makerspaces van toegevoegde waarde. Het inrichten van zo’n creatieve ruimte hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met eenvoudige materialen als karton, kurk, touw, mdf-plaat, spons of rietjes kunnen leerlingen al aan de slag met hun creatieve ideeën. Veel basisgereedschap – zoals een soldeerbout of een zaag – is al aanwezig op scholen. Kortom: de mogelijkheden om creatief en experimenterend te leren zijn op veel scholen al voor handen. Echter ligt de kracht van een makerspace ook in het combineren van analoge en digitale technieken. Nieuwe digitale gereedschappen als een 3d-printer of software voor een lasersnijder zijn daarom interessante investeringen. Wil je serieus aan de slag met een makerspace? Makerschool biedt scholen ondersteuning en begeleiding bij het implementeren ervan.

Diverse tools en lesmethodes

Heb je wel veel creatieve ideeën, maar nog geen idee hoe je die tot uitvoer kunt brengen? op Making Starts Here vind je software en instructies voor digitale technieken.  Ook is er van Autodesk een maker program starting kit met 3d-ontwerpsoftware, inspiratie voor activiteiten en diverse materialen. Daarnaast kun je gebruikmaken van online tools als thinkercad (waarmee leerlingen zelf 3D-ontwerpen kunnen maken) of scratch (waarmee leerlingen leren programmeren). Ook zijn er via Makerschool gratis lespakketten beschikbaar waarmee je direct aan de slag kunt met maakonderwijs.

Teacher maker camp

Helemaal in de makervibe? Zoek het buiten je comfort zone en sta een weekend lang in de schoenen van de leerling. Tijdens het teacher maker camp op 20 en 21 oktober in Amsterdam staat het zelf maken centraal. Tijdens dit tweedaagse kamp maak je kennis met de nieuwste digitale technieken als 3d-printen, lasersnijden en robotica. Door de creatieve, technische en uitdagende training, voor leraren in het po als vo, krijg je eerst zelf meer handigheid in de makerspace voordat je ermee aan de slag gaat met leerlingen. Hier vind je alvast een verslag van vorig jaar.

Heb jij al ervaring met makerspaces? Waar moet je op letten bij het creëren van zo’n ruimte op school? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een meisje leest op een paard

Marathonlezen voor de schoolbieb

Een ludieke manier van leesbevordering waarmee je ook nog eens geld ophaalt voor boeken en kasten!

Bekijk
Een groepje kinderen staat in de klas om de juf heen

 7x vakgerelateerde energizers

Ontdek in dit artikel zeven energizers die onder andere de lessen geschiedenis, aardrijkskunde en Engels interactiever en leuker maken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.