Het onderwijs is een leuke, boeiende en uitdagende sector om in te werken. Maar het is ook een sector waarin veel wordt gevraagd van medewerkers, waar de werkdruk hoog is en waar veel verantwoordelijkheid wordt gevraagd. Het is dan ook de uitdaging om het werk voor jezelf en je team aantrekkelijk, uitdagend en leuk te houden. Dit doe je door middel van job crafting.
Dit artikel is geschreven door Jessica van Wingeren en Willem Jan Oosterveen. Van Wingerden is course director van de studiedag Job crafting in het onderwijs van Dyade Academy en werkzaam als Directeur Research bij Schouten & Nelissen. Oosterveen is manager van de Dyade Academy en vanuit deze rol onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van professionaliseringsprogramma’s voor onderwijsprofessionals.
Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven. De mate waarin we ons werk als zinvol en uitdagend ervaren, heeft invloed op de voldoening en het plezier dat je ervaart in het werk. Je kunt daar zelf een belangrijke rol in spelen. Dit doe je door zelf de regie te nemen en je werk te laten aansluiten op je talenten, waarden en dromen. Proactief krachtige keuzes maken in het werk wordt ook wel job crafting genoemd.
Doen waar je goed in bent
Wanneer je baan niet goed aansluit op je vaardigheden en talenten kan er stress ontstaan. Voortdurend onder je eigen kunnen werken en niet de mogelijkheid hebben om jezelf te ontwikkelen, zorgen voor verveling en uitputting. Het is daarom van cruciaal belang om te kijken waar jouw talenten liggen en waar je zelf aan de knoppen kunt draaien. Veel medewerkers doen onbewust al aan job crafting, bijvoorbeeld door zich aan te melden voor een leuk project binnen de school of door een opdracht toe te eigenen. Vaak zijn dit initiatieven die aansluiten op eigen talenten en interesses.
Voordelen voor een (onderwijs)organisatie
Het is een gegeven dat medewerkers, ook binnen het onderwijs, met organisatieveranderingen te maken krijgen. Als zij jobcraften, zijn ze proactiever, meer bevlogen en vitaler. Ze zetten sneller die stap extra, zijn beter in staat om met verandering om te gaan en bovendien is hun verzuim lager.
Tipje van de sluier…
Job crafting kan binnen elk niveau van een (school)organisatie plaatsvinden en staat los van de positie of functie. Drie simpele voorbeelden van job crafting binnen het onderwijs, waar iedereen direct mee kan starten, zijn:
- Meer aandacht, tijd en mogelijkheden besteden aan dat waar de passie ligt;
- Bewust(er) je talent dagelijks in het werk inzetten;
- Het oppakken van taken die gerelateerd zijn aan de eigen passie.
Studiedag ‘Job crafting in het onderwijs’
Hoe bereik je dit nu voor jezelf of voor het gehele team? Kent jij jouw drijfveren en die van uw collega’s en kun je deze vertalen naar de dagelijkse praktijk? Haal je het optimale uit jezelf, uit de talenten van collega’s en uit het team? Tijdens de studiedag Job crafting in het onderwijs leer je hoe je het werk interessanter, uitdagender en leuker kunt maken. Je leert jouw eigen baan te boetseren én krijgt handvatten hoe je het werkplezier bij jezelf en bij het team kunt vergroten. Je leest er hier meer over.
Doe jij al aan job crafting? Op welke manier? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.