Home » Autisme: 5 informatieve bronnen voor docenten

Autisme: 5 informatieve bronnen voor docenten

Als docent heb je soms te maken met leerlingen met een autisme spectrum stoornis (ASS). Deze leerlingen vragen veelal om een andere benadering. Maar waar kun je als docent concrete informatie vinden over hoe om te gaan met autistische leerlingen? OVM zet 5 informatieve bronnen voor je op een rij.

Leerlingen met autisme ontwikkelen zich niet volgens een standaard patroon – wat dat dan ook mag zijn. Zo kunnen autistische leerlingen op cognitief gebied voorlopen, terwijl ze op sociaal gebied achterlopen op leeftijdsgenoten. Voor een docent is niet altijd duidelijk of gemakkelijk te achterhalen wat een ASS-leerling precies nodig heeft. Daarom zetten we 5 praktische en inspirerende bronnen die je helpen goed om te gaan met autistische leerlingen op een rijtje:

1. Vanuit autisme bekeken

De coalitie Vanuit autisme bekeken biedt scholen en samenwerkingsverbanden kennis over autisme en over wat nodig is voor autismevriendelijk onderwijs. Op de website van de organisatie vind je onder andere het rapport Passend onderwijs vanuit autisme bekeken en de bijbehorende video. Ook vind je er tips en handvatten voor zowel docenten als ouders. Daarnaast kun je er ook je eigen ideeën delen en je laten inspireren door andere initiatieven.

2. Autisme Centraal

De website van Autisme Centraal voorziet in informatie, inspiratie en opleidingen gebaseerd op de AutismeCentraalMethodiek. Deze methode helpt je niet alleen anders kijken naar het gedrag van mensen met autisme, maar ook naar je eigen begeleiding. Aan de hand van zes kernbegrippen helpt de methodiek je om een autismevriendelijke school-, leefgroep-, thuis- of werkomgeving te creëren.

3. Landelijk Netwerk Autisme

Onderwijs is ondenkbaar zonder communicatie: het is niet alleen een middel om betekenissen over te brengen, maar ook de basis van een goede verstandhouding of – omgekeerd, bij gebrek aan communicatie – een bron van misverstanden. Omdat communicatie niet altijd vanzelfsprekend is voor leerlingen met autisme, vormt aangepaste communicatie de basis van een autismevriendelijke onderwijsstijl. Op de website van het Landelijk Netwerk Autisme vind je onder het kopje tips heel wat informatie waarmee je de communicatie met autistische leerlingen kunt verbeteren.

4. Dr. Els Blijd-Hoogewys

Heb je een vraag over autisme in het onderwijs? Kijk dan eens op het blog van klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut dr. Els Blijd-Hoogewys. Je vindt er niet alleen interessante blogs, maar de therapeut beantwoordt ook vragen en houdt haar lezers op de hoogte van lopend onderzoek op het gebied van autisme.

5. Voor alle duidelijkheid

In het boek Voor alle duidelijkheid houdt Peter Vermeulen een pleidooi om de uitdaging die normaal begaafde kinderen en jongeren voor het gewone onderwijs betekenen aan te gaan. Het boek schetst een raamwerk voor een autismevriendelijke school. Aan de hand van voorbeelden uit het gewone onderwijs, verneem je wat autisme is en wat de oorzaken ervan kunnen zijn. De sleutelbegrippen van concrete communicatie, sociale veiligheid, overzicht en voorspelbaarheid worden rijkelijk geïllustreerd met concrete tips. Je leest er meer over op de website van Autipassend Onderwijs Utrecht.

Wat zijn jouw ervaringen met ASS-leerlingen? Hoe zorg je ervoor dat een autistische leerling zowel cognitief als sociaal wordt voorzien in zijn of haar behoeften? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.