Home » Beleidsupdate: Herstelplan Kwaliteit Onderwijs 

Beleidsupdate: Herstelplan Kwaliteit Onderwijs 

Het torentje in Den Haag

In een vorige beleidsupdate las je al over een aantal toekomstscenario’s dat het ministerie voor zich ziet met betrekking tot de sturing op het onderwijs. Nu is daar een vervolg op gekomen met de eerste voorzet van het ‘Herstelplan kwaliteit onderwijs’. 

Eenduidig onderwijsbeleid

Met het Herstelplan kwaliteit onderwijs wil de overheid de komende tijd alles op alles zetten om het onderwijs en de resultaten te verbeteren, want: ‘het moet beter en het kan beter’. Programma’s die al in gang waren gezet, zoals het Masterprogramma Basisvaardigheden en de uitwerking van het Onderwijsakkoord, worden doorgezet. Maar OCW geeft nu ook een verder inkijkje in de toekomst van het onderwijsbeleid.

Zo wil OCW de scholen inderdaad structureel bekostigen voor de structurele taken, ook om de administratieve druk voor scholen te verlichten. Over die regeldruk in het onderwijs komt overigens in 2025 een rapport van de Algemene Rekenkamer, dat het ministerie gaat gebruiken in het vormgeven van haar beleid. Verder gaat er begin 2025 een wetsvoorstel ‘Strategisch personeelsbeleid’ richting de Kamer. Daarin worden vaste contracten bevorderd en wordt het beroep van leraar aantrekkelijker, aldus OCW.

Bezuinigingen en samen met de sector

OCW komt niet ongeschonden uit de bezuinigingen. Zo wordt de subsidieregeling School en omgeving vanaf 2026 gekort met 155 miljoen. Over verdere bezuinigingen is nog niet alles bekend. 

Om het herstelplan verder richting te geven, gaat OCW de komende maanden in gesprek met verschillende onderwijsprofessionals en leerlingen uit de onderwijssector. Vanuit de PO-Raad is positief gereageerd op het feit dat het kabinet werk maakt van de plannen. De raad hoopt wel op genoeg samenwerking met de onderwijssector. 

Het complete herstelplan wordt in het voorjaar van 2025 aangeboden. 

Meer lezen? 

Herstelplan kwaliteit onderwijs

Laatste onderwijsnieuws

Een deel van een orkest

Lied van de maand: Het grote orkest

'De instrumenten spelen in het orkest'. Kennen jullie alle instrumenten die in dit liedje de hoofdrol spelen?

Bekijk
Een voorbeeld van een sociogram

Sociogram: je groep in beeld

Een sociogram geeft je inzicht in groepsdynamica . Maar hoe zet je gericht een sociogram in de klas in?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.