Wat is de lerarenbeurs?
De lerarenbeurs is er voor leerkrachten die al in het onderwijs werken en hun vakkennis willen verbreden of zich (verder) willen specialiseren. Een leerkracht kan zo’n 7000 euro collegegeld en 700 euro per jaar voor andere studiekosten ontvangen. Bovendien krijgt de school waar de leerkracht werkt, geld om vervanging te regelen. De leerkracht kan dus wekelijks studieverlof krijgen, zodat hij of zij daadwerkelijk voldoende tijd in de studie kan steken.
Mocht je geïnteresseerd zijn in pedagogiek, onderwijswetenschappen of bijvoorbeeld een master ‘leren en innoveren’, dan kun je die opleiding met financiële ondersteuning volgen. Er zijn wel enkele voorwaarden: de lerarenbeurs is alleen beschikbaar voor leerkrachten die een bevoegdheid hebben en al in het onderwijs werken. Verder moet een leerkracht jaarlijks minimaal vijftien studiepunten halen, anders moet de beurs worden terugbetaald.
Professionaliseren van leerkrachten
De lerarenbeurs is natuurlijk interessant voor de individuele leerkracht, die de mogelijkheid krijgt om zich te blijven ontwikkelen. Maar voor scholen en de overheid is het ook aantrekkelijk om leerkrachten aan te moedigen zich verder te scholen. Vaardiger leerkrachten met meer kennis geven beter onderwijs. Met de beurs worden de praktische problemen die ontstaan door een studie te volgen naast het werk, voor een deel opgelost. Voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geldt dat beurzen zoals deze het beroep van leerkracht aantrekkelijk maken. Dat is belangrijk in een tijd van een groeiend lerarentekort.
Let op!
De aanmeldperiode van de beurs is vervroegd en geldt nu van 1 februari tot en met 15 maart. Neem een kijkje op de sites van de overheid en de aanbieders van opleidingen. Wie weet zit jij dan volgend jaar wel weer aan de andere kant van het lokaal!
Meer lezen?
Kom ik in aanmerking voor een lerarenbeurs? | Rijksoverheid.nl